Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μανουέλ Βαλς: Το σύστημα Σένγκεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση

vals 0098

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς εκτίμησε την Πέμπτη ότι το σύστημα Σένγκεν μπορεί να «τεθεί υπό αμφισβήτηση» εάν «η Ευρώπη δεν αναλάβει τις ευθύνες της» για τη φύλαξη των συνόρων της, εν μέσω του διαλόγου για τις ανεπάρκειες που επέτρεψαν στον φερόμενο ως εγκέφαλο των επιθέσεων στο Παρίσι να μετακινείται από την Ευρώπη στην Συρία και αντιστρόφως. Την παραμονή του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Μανουέλ Βαλς, μιλώντας στο γαλλικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, τόνισε ότι «κάθε χώρα που γειτονεύει με τη Γαλλία» αλλά και ευρύτερα οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διαδραματίσουν τον ρόλο τους.

Εξάλλου ο Βαλς υποστήριξε ότι ορισμένοι από τους δράστες των πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι «επωφελήθηκαν της κρίσης των προσφύγων» για να «παρεισφρήσουν» στην Γαλλία.

«Τα πρόσωπα αυτά επωφελήθηκαν από την κρίση των προσφύγων (...), αυτό το χάος, (και) ίσως ορισμένοι εξ αυτών παρεισέφρησαν» (στην Γαλλία) είπε ο Βαλς, χωρίς να ολοκληρώσει την φράση του. Πρόσθεσε ότι «άλλοι βρίσκονταν στο Βέλγιο ήδη. Αλλοι, θέλω να το υπενθυμίσω, βρίσκονταν στην Γαλλία».

«Η απειλή συνεχίζει να υπάρχει»

Ακόμη, ο Βαλς τόνισε πως η γαλλική κυβέρνηση δεν γνωρίζει εάν ο Σαλά Αμπντεσλάμ, που φέρεται να είναι ανάμεσα στους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι, βρίσκεται στη Γαλλία ή στο Βέλγιο, ούτε εάν υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα που συνδέονται με τους δράστες και δεν έχουν συλληφθεί.

«Η απειλή συνεχίζει να υπάρχει. Δεν γνωρίζουμε σε αυτό το σημείο της έρευνας εάν υπάρχουν ομάδες, πρόσωπα, τα οποία συνδέονται άμεσα με την επίθεση της Παρασκευής. Δεν γνωρίζουμε, αλλά μπορεί κανένας να το φανταστεί. Για αυτό η απειλή συνεχίζει να υπάρχει», επέμεινε.

Ο 26χρονος Αμπντεσλάμ, γάλλος υπήκοος γεννημένος στις Βρυξέλλες, φέρεται να είχε νοικιάσει ένα μαύρο Φολκσβάγκεν Πόλο που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις.
Ερωτηθείς εάν ο Αμπντεσλάμ βρίσκεται στην Γαλλία ή στο Βέλγιο, ο Βαλς απάντησε ότι δεν γνωρίζει και πως «η καταδίωξη συνεχίζεται».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας σημείωσε ότι «γνωρίζουμε πως υπάρχουν κι άλλοι που μπορεί να έλθουν στην Ευρώπη» και πρόσθεσε: «Πρέπει να επαγρυπνούμε».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter