Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σκωτία: «Όχι» στην ανεξαρτησία

skotia-dimopsifisma-443

Με ένα ξεκάθαρο «όχι» και συμμετοχή που έφθασε στο επίπεδο-ρεκόρ του 84,6%, απάντησε το εκλογικό σώμα στο πολυαναμενόμενο δημοψήφισμα της Πέμπτης, για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας.
Ειδικότερα, η παράταξη του «όχι» συγκέντρωσε 2.001.926 ψήφους (55,3%) έναντι 1.617.989 ψήφων της παράταξης του «ναι» (44,7%).

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο «να ενωθεί» μετά την επικράτηση του «όχι» και να προχωρήσει εμπρός.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι τον Ιανουάριο θα καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο με εκχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, οι οποίες θα αφορούν τους φόρους και τις δαπάνες.

Την ίδια δέσμευση έχουν αναλάβει και οι ηγέτες των δύο άλλων μεγάλων κομμάτων στη Βρετανία.

«Όπως η Σκωτία θα ψηφίζει ξεχωριστά στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο για τα ζητήματά της των φόρων, των δαπανών και του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, έτσι και η Αγγλία, καθώς και η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία, θα πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν για αυτά τα θέματα. Και όλο αυτό θα πρέπει να συμβεί παράλληλα και με τον ίδιο ρυθμό με την διευθέτηση για τη Σκωτία», σημείωσε ο βρετανός πρωθυπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους νωρίτερα.

Επιπλέον, σχολίασε ότι το δημοψήφισμα «προκάλεσε έντονα πάθη», «ηλέκτρισε την ατμόσφαιρα στην πολιτική ζωή της Σκωτίας και κέντρισε τη φαντασία των πολιτών σε ολόκληρο το Ηνωμένο μας Βασίλειο και κατέληξε: «Θα το θυμόμαστε ως μία ισχυρή επίδειξη της δύναμης και της ζωτικότητας της αρχαίας δημοκρατίας μας».

Σημειώνεται ότι έπειτα από καταγγελίες για διπλοψηφία, εντοπίστηκαν δέκα διπλοί ψήφοι, οι οποίες δόθηκαν στην αστυνομία, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί ποια πλευρά τις έκανε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter