Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Άνοιξαν οι κάλπες στη Σκωτία

skotia-dimospifisma

Στην κάλπη θα κριθεί η μοίρα της Σκωτίας και κατ' επέκταση του Ηνωμένου Βασιλείου, που «άνοιξε» στις επτά το πρωί (τοπική, εννέα ώρα Ελλάδας) και θα «σφραγίσει» στις δέκα το βράδυ (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας).

Τα πρώτα αποτελέσματα για τη συνέχιση των 307 ετών κοινής πορείας με το Λονδίνο, αναμένονται το πρωί της Παρασκευής, με το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων να δηλώνουν μέχρι τελευταία στιγμή «αναποφάσιστοι».

«Είναι η ευκαιρία μίας ζωής και πρέπει να την αρπάξουμε και με τα δύο χέρια», δήλωνε τη Τετάρτη ο Άλεξ Σάλμοντ, Πρώτος Υπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής της πρωτοβουλίας για το δημοψήφισμα.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο ο τέως πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν - και Σκωτσέζος - κατεύθυνε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν "όχι" , υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «παγίδα».

Παράλληλα, τα γραφεία δημοσκοπήσεων έχουν σηκώσει τα «χέρια ψηλά», καθώς στις επτά τελευταίες δημοσκοπήσεις, το «όχι» εμφανίζεται μπροστά, με προβάδισμα μεταξύ δύο και έξι μονάδων, αλλά σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων δήλωνε αναποφάσιστο.

Το Λονδίνο προκειμένου να κρατήσει τους Σκωτσέζους εντός, υπόσχεται μεγαλύτερες αρμοδιότητες εντός του Ηνωμένου Βασιλείου και προειδοποιεί πως o δρόμος «χωρίς επιστροφή» προς την ανεξαρτησία δεν θα έχει την βρετανική λίρα.

Υπέρ του «όχι» και ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σε tweet του (από το λογαρισμό του Λευκού Οίκου), έγραψε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εξαιρετικός εταίρος της Αμερικής και δύναμη για το καλό σε έναν ασταθή κόσμο. Ελπίζω να μείνει ισχυρό, ακμαίο και ενωμένο».

Σημειώνεται ότι σε δημοσκόπηση που διεξήχθη από την εταιρεία YouGov για λογαριασμό των εφημερίδων Times και Sun, φαίνεται πως η πλειονότητα των ανδρών που ερωτήθηκαν τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, ενώ οι περισσότερες γυναίκες υπέρ της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η δημοσκόπηση της YouGov διεξήχθη σε δείγμα 3.237 ψηφοφόρων μεταξύ 15 και 17 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter