Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πολιτική κρίση στη Γαλλία

valls-hollande 456

Την παραίτησή της κυβέρνησής του υπέβαλε στον πρόεδρο της Γαλλίας ο πρωθυπουργός της χώρας, Μανουέλ Βαλς, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Φρανσουά Ολάντ.Όπως ανέφερε η ίδια ανακοίνωση, ο κ. Ολάντ ζήτησε από τον κ. Βαλς να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση την οποία θα παρουσιάσει την Τρίτη.


«Ο αρχηγός του κράτους του ζήτησε να σχηματίσει μια ομάδα σύμφωνη με τους προσανατολισμούς που ο ίδιος ο πρόεδρος έχει καθορίσει για τη χώρα», τονίζεται στην ανακοίνωση της γαλλικής Προεδρίας.
Η παραίτηση έρχεται δύο ημέρες μετά τις επίμαχες δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ, ο οποίος σε συνέντευξή του το Σάββατο υποστήριξε ότι τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζουν η Γαλλία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της στραγγαλίζουν την ανάπτυξη.
«Πρέπει να υψώσουμε τον τόνο. Η Γερμανία έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας που επέβαλε σε όλη την Ευρώπη. Όταν λέω η Γερμανία, ομιλώ για τη γερμανική Δεξιά που υποστηρίζει την Άγκελα Μέρκελ. Η Γαλλία δεν έχει την τάση να ευθυγραμμίζεται με τα ιδεολογικά αξιώματα της γερμανικής Δεξιάς», είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων ο σοσιαλιστής υπουργός.
Ο κ. Μοντεμπούρ ανακλήθηκε στη συνέχεια αυστηρά στην τάξη από το περιβάλλον του κ. Βαλς, που χαρακτήρισε απαράδεκτες τις έντονες επικρίσεις του υπουργού εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Ο κ. Ολάντ είχε καλέσει τον κ. Βαλς να σχηματίσει κυβέρνησή πριν από μόλις τέσσερις μήνες.
Ο πρωθυπουργός καλείτο συνεχώς να συμβιβάζει τις διαφορές ανάμεσα στην αριστερή πτέρυγα, στην οποία ανήκει και ο κ. Μοντεμπούρ και τα περισσότερο κεντρώου προσανατολισμού μέλη της κυβέρνησής του.
Πηγή: Reuters

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter