Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Έναρξη διαπραγματεύσεων Σερβίας - ΕΕ

dadits-serbia

Από αύριο αρχίζει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Με την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη ΕΕ- Σερβίας, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, θα αρχίσει ο τελευταίος κύκλος των διαπραγματεύσεων για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας, που κατά την εκτίμηση αναλυτών θα διαρκέσει τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς, ενώ θα συμμετάσχει επίσης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Η αυριανή διάσκεψη θα έχει εορταστικό χαρακτήρα, ωστόσο από την επομένη θα αρχίσουν, σε επίπεδο επιτροπών, έντονες διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου που εκπονήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της ΕΕ, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τις αναγγελίες πολιτικών παραγόντων της ΕΕ, τα πρώτα θέματα που θα απασχολήσουν τις διαπραγματεύσεις θα είναι οι μεταρρυθμίσεις στον δικαστικό τομέα και στη δημόσια διοίκηση. Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου- Πρίστινας, που συμπεριλαμβάνονται στο κεφάλαιο 35 του σχεδίου της ΕΕ και αποτελούν προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Κούρκουλας δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, ότι δεν είναι ανέφικτο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις Σερβίας- ΕΕ μέσα σε πέντε ή έξι χρόνια.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter