Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πεκίνο- Ουάσινγκτον σε επικοινωνία για την τελετή υπογραφής της συμφωνίας

0σημ

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τις ΗΠΑ για την τελετή υπογραφής της διμερούς εμπορικής συμφωνίας, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι ο ίδιος και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα παρευρεθούν σε τελετή για την υπογραφή της «φάσης 1» της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν πρόσφατα. Η ανακοίνωση έγινε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα. Δεν έδωσε, ωστόσο, συγκεκριμένη ημερομηνία.
ΗΠΑ και Κίνα κινήθηκαν προκειμένου να κατέβουν οι τόνοι σε ότι αφορά τον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο, συμφωνώντας επί της αρχής στη λεγόμενη «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας η οποία θα μπορούσε να χαλαρώσει τους αμοιβαίους δασμούς που έχουν πλήξει την παγκόσμια οικονομία εδώ και δυο χρόνια.
Μια κρίσιμη πτυχή του ντιλ είναι η συμφωνία από την πλευρά των ΗΠΑ για αναστολή επιβολής επιπρόσθετων δασμών που είχαν δρομολογηθεί για τις 15 Δεκεμβρίου και -ακόμα πιο σημαντικό- η μείωση κάποιων από αυτούς που είχαν ήδη επιβληθεί σε κινεζικά προϊόντα αξίας περίπου 360 δισ. δολαρίων.
Χάρις σε αυτή τη συμφωνία, Ουάσιγκτον και Πεκίνο ίσως εν τέλει να έχουν βγει από την διαρκή επιβολή νέων δασμών εκατέρωθεν, αν και παραμένουν σύννεφα στον ορίζοντα. Αλλωστε, το αντικείμενο της είναι περιορισμένο και οι δυο πλευρές θα δυσκολευτούν να συμφωνήσουν ένα πιο περιεκτικό ντιλ, κάτι που προμηνύει ίσως ακόμα μεγαλύτερες μάχες την επόμενη χρονιά στην τεχνολογική εφοδιαστική αλυσίδα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter