Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τέθηκαν οι βάσεις για στενότερους οικονομικούς δεσμούς Ελλάδας – Κίνας

0Σι Μη

Δεκαέξι συμφωνίες που προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν έναν νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO, ανοίγουν περαιτέρω την κινεζική αγορά σε ορισμένα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα και ενισχύουν τους ήδη στενούς σινοελληνικούς δεσμούς σε πολλά πεδία, θα υπογραφούν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στην Ελλάδα. Οι συμφωνίες αυτές αποτελούν την βάση για στενότερους οικονομικούς δεσμούς Ελλάδας – Κίνας αλλά και για την επέκταση της συνεργασίας των δύο χώρων και σε άλλα πεδία.
«Στην Αθήνα επιβεβαιώνεται αυτό που διαπιστώθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Σανγκάη, ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας είναι θερμότερες από ποτέ», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις πρώτες του κουβέντες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η εμπιστοσύνη είναι δεδομένη και η συνεργασία των δύο χωρών ανοικτή σε πολλούς νέους και παραγωγικούς ορίζοντες. Όπως σημείωσε, οι δύο λαοί είναι φορείς σπουδαίων πολιτισμών και τώρα αναλαμβάνουν τον σπάνιο και πολύτιμο ρόλο να μεταγγίσουν Δικαιοσύνη, μέτρο και αρμονία στις ταραγμένες διεθνείς σχέσεις των καιρών μας, να οδηγήσουν σε ειρηνικές απαντήσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είχαν μία άκρως παραγωγική συζήτηση για τα διεθνή και τα διμερή θέματα.
«Εξέφρασα την εκτίμησή μας για τη στήριξη της Κίνας όταν η Ελλάδα δοκιμαζόταν από την οικονομική κρίση. Τώρα που η χώρα μας αναπτύσσεται και πάλι, τώρα που ανακτά πρωταγωνιστική θέση, θα διευρύνουμε τους κοινούς μας στόχους. Αυτό σηματοδοτεί η υπογραφή 16 κυβερνητικών και επιχειρηματικών συμφωνιών σε όλα τα επίπεδα», επισήμανε ο πρωθυπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο δρόμος που ανοίγουμε, σύντομα θα γίνει λεωφόρος».
Ακόμη, μίλησε για την επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσουν με τον Κινέζο Πρόεδρο στην Cosco, προκειμένου να εξετάσουν την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της επένδυσης μετά και την έγκριση του master plan. «Κοινός μας στόχος είναι ο Πειραιάς να μη γίνει απλά το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου αλλά της Ευρώπης» υπογράμμισε και παράλληλα καλωσόρισε στην Αθήνα την ίδρυση γραφείων της China Development Bank και της ICBC, καθώς και το άνοιγμα υποκαταστήματος της Bank of China.
Σχετικά με τον τουρισμό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έθεσαν τον στόχο το 2021 να φτάσουν τους 500.000 οι Κινέζοι επισκέπτες στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στην πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών, το πρόγραμμα μορφωτικής συνεργασίας, τις συμφωνίες μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και -μεταξύ άλλων- στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες έλκονται από τη γοητεία της γλώσσας και του κινεζικού πολιτισμού, ενώ η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε μεγάλα πανεπιστήμια της Κίνας.
Όπως σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στην Κίνα τον Απρίλιο για την πρωτοβουλία 17+1, Επίσης, χαιρέτισε την προστασία έξι σημαντικών εθνικών προϊόντων από τη φέτα και το λάδι μέχρι τη μαστίχα Χίου και τα κρασιά. «Η Ελλάδα έχει πολλά να κερδίσει από το άνοιγμα της εσωτερικής αγοράς της Κίνας. Από τα αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και το μάρμαρο, μέχρι τους Έλληνες προμηθευτές ναυτιλιακού εξοπλισμού», τόνισε.
«Μεταφέρω τους ειλικρινείς χαιρετισμούς και τις ευχές του κινεζικού λαού», είπε, κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της ΛΔ της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.
«Η Ελλάδα είναι χώρα πανάρχαιου πολιτισμού, το λίκνο του κλασικού δυτικού πολιτισμού. Η Ελλάδα είναι μία όμορφη, σύγχρονη χώρα. Γενεές έξυπνων και πρωτοπόρων Ελλήνων έχουν βρει δρόμους προς την ανάπτυξη. Η χώρα σας έγινε κυρίαρχη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο», πρόσθεσε και μίλησε για τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
«Οι Έλληνες έδειξαν μεγάλη αντοχή, δούλεψαν σκληρά. Ως φίλος της χώρας σας είμαι ευτυχής που τα διαπιστώνω όλα αυτά», επισήμανε, υποστηρίζοντας ότι Κίνα και Ελλάδα είναι σε φάση μεταρρύθμισης και ανάπτυξης και επιθυμούν να είναι χώρες ευημερούσες και ισχυρές, με λαούς που θα έχουν στενές και φιλικές ανταλλαγές που θα αποφέρουν αμοιβαία οφέλη.
Μιλώντας για τη συζήτηση που είχε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο Πρόεδρος της Κίνας ανέφερε ότι κοινή πεποίθησή τους είναι πως οι σχέσεις των δύο χωρών θα προχωρήσουν και το υψηλό επίπεδο των διμερών επαφών θα έχει μακροχρόνια προοπτική. Επίσης, σημείωσε ότι στα εθνικά και επενδυτικά συμφέροντα οι δύο χώρες δείχνουν κατανόηση και στηρίζουν η μία την άλλη. «Και οι δύο θεωρούν ότι Κίνα και Ελλάδα είναι εταίροι εκ φύσεως», υπογράμμισε συμπληρώνοντας πως προσβλέπει στην υλοποίηση συνεργασιών σε πολλούς τομείς και στην ενίσχυση του διαμετακομιστικού ρόλου του Πειραιά.
«Θέλουμε να συνεχιστεί το εμπόριο και να διευρυνθεί, όπως και οι επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του τραπεζικού τομέα», τόνισε ο κ. Σι Τζινπίνγκ επισημαίνοντας την παρουσία και συμμετοχή της Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση της Σαγκάης με επικεφαλής τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ο Κινέζος Πρόεδρος μίλησε και για τις πολιτιστικές ανταλλαγές, είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί η ολοκληρωμένη στρατηγική σχέση ΕΕ-Κίνας και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία 17+1 και τη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών σε διεθνείς υποθέσεις.
«Ο Κομφούκιος είπε ότι η αρετή έχει πάντα γείτονες και ο Αριστοτέλης είπε ότι ο πραγματικός φίλος είναι αυτός που είναι μία ψυχή σε δύο σώματα. Αυτά ενώνουν τις χώρες μας. Ιστορία, ανοικτό μυαλό, εμπιστοσύνη, ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε προς το μέλλον», κατέληξε Πρόεδρος της ΛΔ της Κίνας.
Αμέσως μετά τις δηλώσεις των δύο ηγετών, οι αρμόδιοι υπουργοί αντήλλαξαν τις διακρατικές συμφωνίες, τις οποίες συνυπογράφουν οι δύο χώρες.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter