Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε «διασταυρούμενα πυρά» εταιρείες της ΕΕ λόγω του εμπορικού πολέμου Κίνας-ΗΠΑ

00 1075885 κουτί

Οι εταιρείες της ΕΕ βρίσκονται σε «διασταυρούμενα πυρά» καθώς κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ, ο οποίος πλήττει το οικονομικό περιβάλλον, πρωτίστως τις εξαγωγές στην αμερικανική αγορά, τόνισε σήμερα το Ευρωπαϊκό-Κινεζικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Η σύγκρουση του Πεκίνου με την Ουάσινγκτον δεν ωφελεί από σπόντα τους ευρωπαίους επιχειρηματίες, όπως είχαν ελπίσει ορισμένοι όταν ξέσπασε η διένεξη πέρυσι, αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα ετήσιας έρευνας του Επιμελητηρίου για την εμπιστοσύνη μεταξύ των εταιρειών-μελών του.
«Στην τρέχουσα φάση, οι εμπορικές εντάσεις εκλαμβάνονται ως παράγοντας επιπρόσθετης αβεβαιότητας στο επιχειρηματικό περιβάλλον», παρατήρησε η Σαρλότ Ρουλ, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, παρουσιάζοντας την έρευνα στον Τύπο. «Κατά την άποψη των μελών μας, οι εμπορικές εντάσεις δεν είναι καλές για τις δουλειές» τους, πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 585 εταιρείες, ο εμπορικός πόλεμος συγκαταλέγεται στις κύριες πηγές ανησυχίας των Ευρωπαίων στην Κίνα (23%), μετά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας (45%), αυτή της παγκόσμιας οικονομίας (27%), κι εξίσου με την αύξηση του κόστους εργασίας στη χώρα (23%). Η έρευνα διενεργήθηκε τον Ιανουάριο, πριν οι εντάσεις κλιμακωθούν και διευρυνθούν τον Μάιο, με την αμοιβαία επιβολή υψηλότερων τελωνειακών δασμών. Αλλά ήδη από την αρχή της χρονιάς, το ένα τέταρτο των ευρωπαϊκών εταιρειών που είναι εγκατεστημένες στην Κίνα επισήμαιναν πως πλήττονται από την αύξηση των δασμών που επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε προϊόντα που εισάγονται στη χώρα από την Κίνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter