Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΗΠΑ-Καναδάς-Μεξικό: Αίρονται οι δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο

0αλ

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς κατέληξαν χθες σε συμφωνία για την άρση των δασμών στον καναδικό εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο, ανακοίνωσαν οι δύο χώρες, βάζοντας έτσι τέλος στην πολύμηνη εμπορική διένεξή τους.
Με βάση τη συμφωνία αυτή, μέσα σε 48 ώρες θα καταργηθούν οι δασμοί που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στον Καναδά αλλά και οι ανταποδοτικοί δασμοί του Καναδά σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα (χοιρινό, μοσχάρι, μπέρμπον...) αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αμέσως μετά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αίρονται οι δασμοί και στα αντίστοιχα μεξικανικά προϊόντα. "Μόλις καταλήξαμε σε συμφωνία με τον Καναδά και το Μεξικό και θα πουλάμε τα προϊόντα μας σε αυτές τις χώρες χωρίς δασμούς", ανέφερε.
Οι δασμοί ύψους 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο αποτελούσαν το κυριότερο εμπόδιο για την επικύρωση της νέας τριμερούς εμπορικής συμφωνίας (USMCA) που θα αντικαταστήσει την "γερασμένη" NAFTA.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, σε ομιλία του στη χαλυβουργία Stgelco, στο Χάμιλτον του Οντάριο, αποκάλεσε "φανταστικά νέα" την άρση των δασμών και δήλωσε αισιόδοξος ότι εντός των επόμενων εβδομάδων οι τρεις χώρες θα προχωρήσουν στην επικύρωση της USMCA.
ΗΠΑ και Καναδάς συμφώνησαν επίσης να λάβουν από κοινού μέτρα για να εμποδίσουν "την εισαγωγή δολίως επιδοτούμενου χάλυβα και αλουμινίου ή που πωλούνται σε τιμές ντάμπινγκ". Δεν θα πωλούν επίσης μεταξύ τους χάλυβα ή αλουμίνιο που έχει κατασκευαστεί σε τρίτες χώρες".
Η Ουάσινγκτον είχε επιβάλει αυτούς τους δασμούς επικαλούμενη την "εθνική ασφάλειά" της, προκαλώντας την οργή του Καναδά που θεωρούσε ότι επρόκειτο για ένα μέσο πίεσης από την κυβέρνηση Τραμπ ώστε να δεχθεί τη νέα βορειοαμερικανική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου. Η νέα αυτή συμφωνία, η USMCA, ολοκληρώθηκε πέρυσι το φθινόπωρο, έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις 13 μηνών, όμως δεν έχει ακόμη επικυρωθεί αφού η Οτάβα έθεσε ως προϋπόθεση την άρση των δασμών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter