Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν τα προστατευτικά μέτρα στο διεθνές εμπόριο

00 1075885 κουτί

Τα εμπορικά μέτρα που στοχεύουν μόνο λίγες χώρες παραβιάζουν τη ρήτρα εξαίρεσης για λόγους ασφαλείας των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και κινούνται αντίθετα προς την αρχή της μη διακριτικής μεταχείρισης στο πολυμερές εμπόριο, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου με ανακοίνωσή του στο διαδίκτυο.


Παρά τις αντιρρήσεις παγκοσμίως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε τον περασμένο μήνα να επιβάλει δασμό 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, ενώ οι δασμοί στις εισαγωγές από χώρες της ΕΕ, την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, το Μεξικό και τη Νότια Κορέα ανεστάλησαν έως την 1η Μαΐου 2018.
«Τα κινεζικά συμφέροντα επλήγησαν σοβαρά», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι «ο κόσμος εξέφρασε ευρύτατη στήριξη μέσω τηλεφώνου και e-mail για τα αντίμετρα, με ορισμένους να προτείνουν ακόμη και ισχυρότερα μέτρα». Με βάση αυτή την εγχώρια στήριξη, τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ. Το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή δασμών 15% σε 120 είδη από τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων στα φρούτα, και δασμούς 25% σε οκτώ είδη, περιλαμβανομένου του χοιρινού.
Η Κίνα ενήργησε συγκρατημένα για να αποφύγει μία σύγκρουση με τις ΗΠΑ, με μέτρα για την αύξηση των εισαγωγών και τη διεύρυνση της πρόσβασης στην αγορά, αλλά ματαίως. Οι δύο πλευρές απέτυχαν να συμφωνήσουν, καθώς οι ΗΠΑ απέφυγαν να ανταποκριθούν στα κινεζικά αιτήματα μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για διαβούλευση, σημείωσε το υπουργείο. «Ως μέλος του ΠΟΕ, η Κίνα έχει το δικαίωμα να μην ικανοποιεί ορισμένες προηγούμενες υποχρεώσεις προς τις ΗΠΑ».
Παρά τις τριβές, η Κίνα διατηρεί τη θέση της υπέρ της οικονομικής συνεργασίας για αμοιβαία ανάπτυξη. «Η συνεργασία είναι η μόνη εύλογη επιλογή για την Κίνα και τις ΗΠΑ», σημείωσε το υπουργείο, καλώντας σε διάλογο και διαβούλευση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των δύο πλευρών και την υλοποίηση κοινής ανάπτυξης, και σε εργασία για να αποφευχθεί μεγαλύτερο πλήγμα στην ευρύτερη εικόνα της σινο-αμερικανικής συνεργασίας».
Πηγή: XINHUA, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter