Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Οι πρακτικές των δασμών ανοίγουν το κουτί της Πανδώρας

035 ξηρό φορτίο

Οι αμερικανικές προτάσεις για τους δασμούς δημιουργούν τον κίνδυνο να προκληθεί αλυσιδωτή αντίδραση προστατευτισμού σε όλο τον κόσμο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.


«Οι πρακτικές των ΗΠΑ έχουν ανοίξει το κουτί της Πανδώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Γκάο Φενγκ, κληθείς να σχολιάσει τα διορθωτικά μέτρα για το εμπόριο και τις έρευνες από την ΕΕ και την Ιαπωνία.
Η υπερβάλλουσα παραγωγή είναι παγκόσμιο ζήτημα κατά συνέπεια χρειάζεται όλες οι χώρες να συνεργαστούν δήλωσε ο Γκάο.
«Η λύση δεν είναι να κλείνουμε πόρτες αλλά να τις ανοίγουμε, να εμβαθύνουμε τη συνεργασία και να διασφαλίζουμε τα αμοιβαία οφέλη μας για να ενισχύσουμε τα κοινά συμφέροντά μας», τόνισε.
Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Κίνα ελπίζει όλα τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) να συνασπιστούν, να μην επηρεαστούν από τις πρακτικές μεμονωμένων μελών και να αντιταχθούν με αποφασιστικό τρόπο στον προστατευτισμό.

Η φωνή της βιομηχανίας
Η Κινεζική Ένωση Σιδήρου και Χάλυβα (CISA) εξέφρασε την ελπίδα της για καλύτερη επικοινωνία με βιομηχανικές ενώσεις και εταιρίες στην ΕΕ και άλλες χώρες προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα στην παγκόσμια αγορά χάλυβα.
Η δήλωση έγινε αφού η ΕΕ ξεκίνησε επίσης έρευνα για τις εισαγωγές χάλυβα. Η απόφαση της ΕΕ θα εντείνει τις ανησυχίες και την αστάθεια στην αγορά, σε μια κατάσταση που περιπλέκεται από τις αναταραχές που προκαλούν οι ΗΠΑ.
Οι κινεζικές χαλυβουργίες μειώνουν την παραγωγική τους δυναμικότητα, και η παγκόσμια αγορά χάλυβα ανακάμπτει. «Τα μέτρα που ελήφθησαν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος», δήλωσε ο Λιου Τζεντζιάνγκ, γενικός γραμματέας της CISA.
«Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα αξιολογήσει τον αντίκτυπο από τους αμερικανικούς δασμούς και θα λάβει μέτρα με σύνεση», δήλωσε ο Λιου.
Η CISA κάλεσε επίσης την κινεζική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να αποτρέψει το όποιο πλήγμα στην εγχώρια αγορά από τον εισαγόμενο χάλυβα και να προστατεύσει τα συμφέροντα των τοπικών χαλυβουργιών.
Παρά τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν σε όλο τον κόσμο, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει δασμούς ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και η Κίνα.
«Η κίνηση, με το πρόσχημα της προστασίας της εγχώριας χαλυβουργίας, βαίνει ενάντια στους κανόνες του ΠΟΕ και διαταράσσει την παγκόσμια τάξη του εμπορίου», δήλωσε ο Λιου.
Η αμερικανική κίνηση δεν ζημιώνει μόνο την παγκόσμια βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα, αλλά και τα συμφέροντα των καταναλωτών, ιδιαίτερα των Αμερικανών, δήλωσε.

Κινεζικά αντίμετρα
Ως απάντηση στις προτάσεις για τους αμερικανικούς δασμούς, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε στις 23 Μαρτίου ότι εξετάζει την αναστολή δασμολογικών παραχωρήσεων σε 128 κατηγορίες αμερικανικών προϊόντων αξίας 3 δισεκ. δολαρίων, μεταξύ των οποίων χοιρινού κρέατος, οίνου και χαλύβδινων σωλήνων χωρίς συγκόλληση.
Η δημόσια διαβούλευση για το θέμα διαρκεί έως τις 31 Μαρτίου. Στη συνέχεια, το υπουργείο θα καταλήξει σε μια θέση βάσει της διαβούλευσης και να ανακοινώσει ένα επίσημο σχέδιο, δήλωσε ο Γκάο Φενγκ.
Στις 19 Μαρτίου, η αμερικανική Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου τερμάτισε έρευνα που αφορούσε τα κινεζικά προϊόντα χάλυβα για παραβίαση των κανόνων κατά του μονοπωλίου. Η έρευνα ξεκίνησε το 2016 αφού η U.S. Steel υπέβαλε καταγγελία για τρεις αθέμιτες πρακτικές: συνωμοσία για καθορισμό της τιμών και τον έλεγχο της παραγωγής και των εξαγωγών, υπεξαίρεση και χρήση των εμπορικών μυστικών της U.S. Steel και λανθασμένο χαρακτηρισμό της προέλευσης ή της εταιρίας μεταποίησης.
«Ύστερα από 20 μήνες σκληρών προσπαθειών, κερδίσαμε την υπόθεση αποδεικνύοντας ότι και οι τρεις ισχυρισμοί είναι άνευ ουσίας», ανέφερε τότε σε ανακοίνωσή της η CISA. «Η κινεζική χαλυβουργία θα απαντήσει στις αμερικανικές προκλήσεις και θα γίνει ισχυρότερη».

ΠΗΓΗ: ANA-XINHUA

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter