Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η Κίνα απάντησε στους δασμούς των ΗΠΑ-Νέο επεισόδιο σε ένα «πόλεμο» που μόλις αρχίζει

xijinpingtramp

Μετά την υπογραφή διατάγματος από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που προβλέπει επιβολή δασμών ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, η Κίνα απάντησε με μία λίστα 138 αμερικάνικων προϊόντων, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε τρία δις. δολ στα οποία εξετάζει την επιβολή πρόσθετων δασμών.

Μεταξύ άλλων η Κίνα εξετάζει την επιβολή πρόσθετων δασμών 15% στα αποξηραμένα φρούτα, το κρασί και τους χαλύβδινούς σωλήνες και πρόσθετους δασμούς 25% στα προϊόντα χοίρου και το ανακυκλωμένο αλουμίνιο. Θεωρείται μία πρώτη απάντηση της Κίνας αλλά και ένα «σήμα» ότι δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει σε αυτόν τον «πόλεμο» και θα ήθελε διάλογο αφού η αξία των προϊόντων στα οποία εξετάζει να επιβάλλει δασμούς είναι μικρή. 

Σημειώνεται ότι το 2016 οι αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα ανήλθαν στα 115,6 δισ. δολάρια, ενώ η Capital Economics υπολογίζει πως οι εξαγωγές ύψους 506 δισ. δολαρίων της Κίνας προς τις ΗΠΑ συνέβαλαν κατά 2,5% στο ΑΕΠ της, ενώ τα προϊόντα που στοχεύουν οι ΗΠΑ καλύπτουν μόλις 0,25% του ΑΕΠ.

Το προεδρικό διάταγμα άλλωστε ορίζει περίοδο 30 ημερών πριν την εφαρμογή των δασμών.

Τα χρηματιστήρια αντέδρασαν με «βουτιά» στην προοπτική έναρξης ενός σκληρού εμπορικού πολέμου. Μαζικές ρευστοποιήσεις σαρώνουν όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια της ηπείρου από νωρίς το πρωί, μετά και τις χθεσινοβραδινές μεγάλες απώλειες στη Wall Street, γράφει η neftemporiki.gr.

Στις 7:25 ώρα Ελλάδος στο Χρηματιστήριο της Σανγκάης ο Σύνθετος Δείκτης υποχωρεί 3,7%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng καταγράφει απώλειες 2,9%. Ο Nikkei 225 στο Χρηματιστήριο του Τόκιο κάνει «βουτιά» 4,4% στις 20.646 μονάδες.

Το βράδυ της Πέμπτη ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 724 μονάδες (-2,93%), κλείνοντας στις 23.958 μονάδες, εν μέσω ενίσχυσης των φόβων για εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, αλλά και λόγω της ανησυχίας για αύξηση του πληθωρισμού.

Στο μεταξύ σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο αναλυτής της BIMCO, Peter Sand, τόνισε ότι το ελεύθερο εμπόριο προσφέρει ευημερία και ειρήνη.

Όλα τα εμπορικά περιοριστικά μέτρα είναι καταρχήν άσχημα για τη ναυτιλία. Το αποτέλεσμα ενός εμπορικού πολέμου είναι πιο ακριβά αγαθά χαμηλότερης ποιότητας και ελάχιστης ποικιλίας. Αυτό ισχύει για όλα τα προϊόντα και τα εμπορεύματα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter