Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Οι κινεζικές επενδύσεις προσφέρουν οφέλη και δεν αποτελούν απειλή για τις χώρες της πρωτοβουλίας Belt and Road

001silk ape

Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη είναι ευκαιρία και όχι απειλή, δήλωσαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι ειδησεογραφικών πρακτορείων από χώρες κατά μήκος του σύγχρονου δρόμου του μεταξιού κατά τη διάρκεια του Φόρουμ New Silk Road Forum. Το φόρουμ, που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), επικεντρώθηκε στην συνεργασία των ειδησεογραφικών πρακτορείων από χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Μια ζώνη, Ένας δρόμος», και στόχο είχε τη βελτίωση της επικοινωνίας, τη διευκόλυνση του εμπορίου και την ενδυνάμωση των πολιτιστικών δεσμών. Η προτεινόμενη από την Κίνα πρωτοβουλία Belt and Road «δίνει στην Ελλάδα το περιθώριο και τη δυνατότητα να αναβαθμίσει το δικό της ρόλο στο σύγχρονο κόσμο ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Μιχάλης Ψύλος, πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Πιστεύουμε ότι η σχέση μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας έχει στρατηγική και γεωπολιτική σημασία, και τα πρακτορεία ειδήσεων στις δύο χώρες επιθυμούν να συνεχίσουν την προώθηση της συνεργασίας καθώς είναι αμοιβαία επωφελής για τις δύο χώρες και τους δύο λαούς», δήλωσε ο Μιχάλης Ψύλος στο πρακτορείο Νέα Κίνα (Xinhua). Ο Μιγκέλ Άνχελ Μουνιόθ, από το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE δήλωσε ότι «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που αυτές τις ημέρες βλέπουμε τον αυξανόμενο αριθμό των κινεζικών επιχειρήσεων στην Ισπανία ? διότι οι κινεζικές εταιρίες προσφέρουν όλο και περισσότερα προϊόντα υψηλής ποιότητας». Αναφορικά με τον ανταγωνισμό μεταξύ κινεζικών και εγχώριων εταιριών, δήλωσε ότι η Ισπανία θα πρέπει να είναι δημιουργική στο θέμα αυτό, «διότι αυτός είναι ένας τρόπος να βελτιωθούν οι τοπικές επιχειρήσεις». Η Κίνα «αναπτύσσεται και γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική κάθε μέρα, ο καλύτερος τρόπος για να πολεμήσεις εναντίον σου είναι να πεις ότι δεν κάνεις τίποτα ή να κάνεις πράγματα με λάθος τρόπο», δήλωσε στο Xinhua. Οι κινεζικές επενδύσεις δεν επικεντρώνονται σε μία χώρα, αλλά προσφέρουν οφέλη για την οικονομική ανάπτυξη χωρών της Νότιας Ευρώπης, δήλωσε ο Νέναντ Μπάμπιτς, διευθύνων σύμβουλος του ειδησεογραφικού πρακτορείου της Σερβίας TANJUG. "Η πρωτοβουλία Belt and Road, που προτάθηκε από την κινεζική κυβέρνηση, μας έδωσε την ευκαιρία να ενισχύσουμε τη σχέση μας όχι μόνο με πολιτικό τρόπο. Συγκεκριμένα έργα με κινεζικές επενδύσεις προφανώς διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία", δήλωσε ο Μπάμπιτς."Η Κίνα επένδυσε στον μεγαλύτερο παραγωγό σιδήρου της Σερβίας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road. Η κατασκευή του σιδηροδρόμου που θα συνδέει τη Σερβία και την Ουγγαρία θα πραγματοποιηθεί και με την οικονομική συνδρομή των κινεζικών τραπεζών. Ο σιδηρόδρομος θα συνδέσει τη νότια Ευρώπη με το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο θα διευκολύνει το εμπόριο σε ολόκληρη την περιοχή ", δήλωσε στο Xinhua.

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, εκπρόσωποι από 25 πρακτορεία ειδήσεων συμφώνησαν να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία, η επιστήμη και η τεχνολογία, καθώς και τις ανταλλαγές σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.
Στην ομιλία του, ο Τζανγκ Σουτάνγκ, αντιπρόεδρος του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, δήλωσε ότι το Xinhua είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με άλλα πρακτορεία ειδήσεων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road για να δημιουργήσει μια πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών και να διευρύνει τα περιθώρια συνεργασίας των μέσων ενημέρωσης, προκειμένου να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Στο φόρουμ συμμετείχαν εκπρόσωποι ειδησεογραφικών πρακτορείων μεταξύ άλλων από την Κίνα, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Ρωσία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Πολωνία. Στο τέλος του φόρουμ, εκπρόσωποι των 25 πρακτορείων ειδήσεων ενέκριναν ομόφωνα κοινή διακήρυξη για την ενίσχυση των σχέσεων και την ενδυνάμωση των επαφών τους σε όλα τα επίπεδα.
Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter