Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Υπερδιπλασιάστηκαν το 2016 οι Kινεζικές επενδύσεις στη B. Αμερική και την Ευρώπη

chinatown 01

Υπερδιπλασιάστηκαν πέρυσι οι άμεσες κινεζικές επενδύσεις στις προηγμένες οικονομίες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, καθώς η οικονομία της Κίνας, που ωριμάζει με ταχείς ρυθμούς, συνέχισε τη μετάβασή της σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, σύμφωνα με έκθεση. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις της Κίνας στις δύο περιοχές αυξήθηκαν συνολικά κατά 130% σε σχέση με το 2015, στα νέα επίπεδα ρεκόρ των 94,2 δισεκ. δολαρίων περίπου, σύμφωνα με μελέτη του διεθνούς δικηγορικού γραφείου Baker McKenzie.

Για πρώτη φορά από το 2013, οι Κινέζοι επενδυτές διοχέτευσαν περισσότερα χρήματα στη Βόρεια Αμερική αντί για την Ευρώπη, με τις ΗΠΑ να αντιστοιχούν στο 94% περίπου του συνόλου για τη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Πολύ πάνω από το μισό όλων των κινεζικών άμεσων επενδύσεων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική από το 2000 έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία τρία χρόνια, αποτυπώνοντας τη συνεχή επιρροή της παγκοσμιοποίησης και την ταχεία ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας», σχολίασε ο Μάικλ ΝτεΦράνκο, διευθυντικό στέλεχος της Baker McKenzie.
Κυρίαρχο ρόλο στην τάση έχουν οι ιδιωτικές κινεζικές εταιρίες, ξεπερνώντας τις επενδύσεις από κρατικές επιχειρήσεις, καθώς έκλεισαν συμφωνίες που αντιστοιχούν στο 70% του συνόλου.

Στην Ευρώπη, οι Κινέζοι επενδυτές επικεντρώθηκαν στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου πραγματοποιήθηκαν περίπου οι μισές από τις επενδύσεις που έγιναν στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η αύξηση στη Βόρεια Αμερική οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ, ενώ η αξία των συμφωνιών στον Καναδά αυξήθηκε κατά 120% σε υψηλό τριετίας.

Στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη δραστηριότητα παρατηρήθηκε στους τομείς της τεχνολογίας της πληροφορίας και των επικοινωνιών, των μεταφορών, των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και υποδομών καθώς και του βιομηχανικού εξοπλισμού. Στη Βόρεια Αμερική, οι περισσότερες επενδύσεις έγιναν στον τομέα των ακινήτων, της φιλοξενίας, των μεταφορών, των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και υποδομών, των καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και της ψυχαγωγίας.

«Οι κινεζικές εταιρίες αυξάνουν το μερίδιο τους στην αγορά, ενισχύουν τις αλυσίδες αξίας και επενδύουν σε τεχνογνωσία προκειμένου να τονώσουν την εγχώρια και τη διεθνή ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους», δήλωσε ο Τζανγκ Ντανιάν, επικεφαλής του γραφείου της Baker McKenzie στη Σανγκάη.

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter