Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Bloomberg: Μέχρι το τέλος του έτους οι αποφάσεις για τον φόρο Τόμπιν

b77b28e9e38d4ea58f75418d2e91c193

Οι 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιδιώκουν έναν φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών (φόρο Τόμπιν) αναμένεται να καταλήξουν σε μια τελική απόφαση για το σχέδιο μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας, Hans Joerg Schelling μεταδίδει το Bloomberg. Αξιωματούχοι από τις 10 χώρες εμφανίζονται ικανοποιημένοι με την εργασία που ανέλαβε η ειδική ομάδα εργασίας: πώς να κάνουν τον φόρο οικονομικά αποδοτικό, όπως δήλωσε ο Schelling μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο μετά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών. Χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση για τη μεταχείριση σε παράγωγα στο κρατικό χρέος, δήλωσε.

"Οι ακρογωνιαίοι λίθοι του φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών έχουν γίνει αποδεκτοί", ανέφερε ο Schelling ο οποίος είναι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων. "Κινούμαστε προς ένα νομικό κείμενο", πρόσθεσε. "Όταν θα είναι έτοιμο το προσχέδιο η κάθε χώρα θα πρέπει να πάρει μια απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια απόφαση φέτος".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε για πρώτη φορά το 2011 την επιβολή ενός φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών για να διασφαλίσει ότι η χρηματοοικονομική βιομηχανία θα αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί μετά την επιβολή αδικαιολόγητων βαρών στους φορολογούμενους κατά την διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Όταν το σχέδιο δεν εξασφάλισε το πράσινο φως στην Ε.Ε. μια μικρότερη ομάδα κρατών επεδίωξε έναν συμβιβασμό στη βάση των κανονισμών "ενισχυμένης συνεργασίας" οι οποίοι απαιτούν συναίνεση από τουλάχιστον εννέα χώρες. Το σχέδιο στηρίζουν Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία.

Ο Schelling δήλωσε ότι το επόμενο βήμα είναι η τεχνική ανάλυση που έχουν ζητήσει Βέλγιο και Σλοβακία για τον αντίκτυπο του σχεδίου, μεταξύ άλλων και στα συνταξιοδοτικά ταμεία. Όταν ολοκληρωθεί η εν λόγω εργασία, η Κομισιόν θα παρουσιάσει το προσχέδιο του νόμου στις 10 χώρες έως τον Δεκέμβριο.

"Στη συνέχεια θα πρέπει να προετοιμαστεί το σχέδιο τεχνικής εφαρμογής και το νωρίτερο που μπορεί να ξεκινήσει ο φόρος θα είναι την 1η Ιανουαρίου του 2018", δήλωσε ο Schelling.

Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Johan Van Overtveldt έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετος στον φόρο και προσπαθεί να πείσει τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό να αποσύρουν την υποστήριξη τους. Η Σλοβενία και η Σλοβακία εκτιμάται ότι μπορεί να αποχωρήσουν, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών, αναφέρει το Bloomberg.

Ο Επίτροπος Pierre Moscovici για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, εμφανίστηκε αισιόδοξος σήμερα. "Κινηθήκαμε για μια συμφωνία στα βασικά ζητήματα και χρειάζεται να διευκρινιστούν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες", δήλωσε. Η Κομισιόν "θα είναι σε θέση να παρουσιάσει ένα προσχέδιο και θα μπορούσαμε να ελπίζουμε μια συμφωνία, μια ολοκληρωμένη συμφωνία, πριν το τέλος του έτους".

 

Πηγή: www.capital.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter