Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΠΟΕ: Χωλαίνει η παγκοσμιοποίηση

AB2F7EC4433B7E265C5C1C968B392929

Ένα ακόμη σύμπτωμα της αδυναμίας της παγκόσμιας οικονομίας να αφήσει πίσω της παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 και να επιταχύνει το αναπτυξιακό της βήμα καταγράφει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), ο οποίος ψαλίδισε κατά περισσότερο από το ένα τρίτο τις αρχικές προβλέψεις του για τον εφετινό ρυθμό ανάπτυξης του εμπορίου διεθνώς.

Συγκεκριμένα ο ΠΟΕ αναθεώρησε στο 1,7% την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου το 2016 από 2,8% που ήταν η πρόβλεψη που ο ίδιος είχε κάνει τον περασμένο Απρίλιο. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου που θα καταγραφεί (εφ' όσον ασφαλώς επαληθευθούν οι προβλέψεις) από το 2009.

Υπό το πρίσμα αυτό, παρατηρούν οι αναλυτές, οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου είναι μεν σύμπτωμα, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύεται και σε μια από τις αιτίες της προρρηθείσης αδυναμίας της παγκόσμιας οικονομίας να ανακτήσει τους ρυθμούς που είχε πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.

Χωλαίνει η παγκοσμιοποίηση

Αίσθηση αποτελεί το γεγονός ότι εφέτος θα είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια που ο ρυθμός ανάπτυξης του εμπορίου θα είναι μικρότερος από το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας διεθνώς. Οι ειδικοί αποδίδουν τους αναιμικούς ρυθμούς του εμπορίου στη μεγάλη οικονομική κάμψη της Κίνας και της Βραζιλίας, όπως επίσης και στα χαμηλά επίπεδα εισαγωγών που παρατηρούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως παρατηρεί ο ΠΟΕ, το εμπόριο στον πλανήτη αναπτύσσεται συνήθως με ρυθμό 150% ταχύτερο από το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Εφέτος, όμως, αναμένεται το ποσοστό ανάπτυξής του να πέσει στο 80% του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως.

Το φαινόμενο ερμηνεύεται ως οπισθοδρόμηση της διαδικασίας παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και έχει παρατηρηθεί από το 2001. Από την χρονιά δηλαδή που, ενώ η παγκόσμια οικονομία πάσχιζε να ξεπεράσει το σκάσιμο της φούσκας του Ίντερνετ (dotcom bubble), σημειώθηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα κατά των ΗΠΑ.

Εκτός από το 2001 μεταπολεμικά μία μόνο χρονιά παρατηρήθηκε το ίδιο φαινόμενο, οπισθοδρόμηση δηλαδή της παγκοσμιοποίησης. Ήταν το 1982, όταν στη Μέση Ανατολή μαινόταν ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ, οι τιμές του πετρελαίου είχαν εκτιναχθεί στα ύψη και η αμερικανική οικονομία βρισκόταν σε παρατεταμένη ύφεση - ήδη από το 1980.

«Καμπανάκι αφύπνισης»

Είναι χαρακτηριστική των εξελίξεων η αγωνία που εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ, Ρομπέρτο Αζεβέντο, παρουσιάζοντας τα πορίσματα της έρευνας στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού στη Γενεύη: «Η κάθετη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του παγκοσμίου εμπορίου είναι πολύ σοβαρή εξέλιξη και θα πρέπει να λειτουργήσει σαν καμπανάκι αφύπνισης σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό σύμπτωμα σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τα εντεινόμενα αισθήματα των ανθρώπων κατά της παγκοσμιοποίησης».

Ο βραζιλιάνος πρώην διπλωμάτης πρόσθεσε: «Εκείνο που πρέπει να αποφύγουμε είναι να ερμηνεύσουμε λανθασμένα τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου και να πάρουμε μέτρα που αντί να βελτίωναν θα επιδείνωναν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Εκείνο που απαιτείται είναι να λάβουμε μέτρα βελτίωσης όχι μόνο του εμπορίου, αλλά και της διαδικασίας δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της αναπτυξιακής διαδικασίας, που συνδέονται άμεσα με ένα σύστημα ανοικτού εμπορίου».

Ευρωπαϊκή εξαίρεση

Ένα επίσης εντυπωσιακό εύρημα της έκθεσης του ΠΟΕ αφορά τις γεωγραφικές περιοχές στις οποίες χωλαίνει το διεθνές εμπόριο. Η μεγαλύτερη αναθεώρηση των νεότερων προβλέψεων του Οργανισμού συγκριτικά με τις προβλέψεις του περασμένου Απριλίου αφορά τη Νότια Αμερική, όπου αντί για πτώση 4,5% τώρα προβλέπει πτώση 8,3% της αξίας των εμπορικών συναλλαγών.

Για τις ΗΠΑ, επίσης, ο ΠΟΕ προβλέπει ρυθμό αύξησης των εμπορικών συναλλαγών κατά μόλις 1,9% εφέτος, ενώ τον Απρίλιο προέβλεπε αύξηση 4,1%. Για την Ασία προβλέπει ανάπτυξη του εμπορίου μόνο κατά 1,6% αντί για 3,2% που προέβλεπε προ πενταμήνου, αλλά για την Ευρώπη ο Οργανισμός αναμένει μεγαλύτερη από την αρχικώς προβλεφθείσα ανάπτυξη του εμπορίου (3,7% αντί για 3,2%).

Ο ΠΟΕ θεωρεί, τέλος, ότι το βρετανικό δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του δεν οδήγησε σε προφανή επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και ότι η βασική επίπτωσή του είναι η πτώση της ισοτιμίας της βρετανικής στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Ο Οργανισμός προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στη Βρετανία το 2017, όχι όμως και διολίσθηση της βρετανικής οικονομίας στην ύφεση.

 

Πηγή: www.tovima.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter