Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Βουτιά στη στερλίνα, περαιτέρω "ξεπούλημα" βλέπουν οι αναλυτές

brexit 06464jg

Οι ανησυχίες και η αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγούν την στερλίνα σε νέο χαμηλό πέντε εβδομάδων κάτω από το 1,30 έναντι του δολαρίου, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι σύντομα θα βρεθεί κάτω από τα επίπεδα που βρέθηκε μετά το Brexit. Από την στιγμή που υποχώρησε σε χαμηλά 30 ετών και το $ 1,2798 στις αρχές Ιουλίου, λίγο μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας, η στερλίνα σημείωσε ράλι πάνω του 5% έναντι του δολαρίου, καθώς τα οικονομικά δεδομένα έδειξαν ότι οι άμεσες επιπτώσεις του Brexit δεν ήταν τόσο σοβαρές, όπως φοβόταν η αγορά.

Αλλά με το βρετανικό κοινοβούλιο να επιστρέφει μετά τις θερινές διακοπές, και με το Brexit να συνεχίζει να βρίσκεται σταθερά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, οι ανησυχίες ότι η Βρετανία θα δεχτεί ένα σημαντικό οικονομικό χτύπημα όταν βγει και επίσημα την Ε.Ε, έχουν αρχίσει να ενισχύονται.

Η εφημερίδα Sunday Telegraph έγραφε το Σαββατοκύριακο ότι ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος υποστηρίζουν μια νέα ομάδα για να ασκήσουν πιέσεις στο λεγόμενο "σκληρό Brexit" και να πείσουν την πρωθυπουργό Theresa May να προχωρήσει άμεσα στην έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

"Ο κόσμος συνηθίζει σιγά-σιγά την ιδέα που εδώ και καιρό τονίζει ο Τύπος: ότι ένα σκληρό Brexit είναι πιθανό", σημειώνει ο αναλυτής της Societe Generale, Kit Juckes, προσθέτοντας ότι το κλίμα βοηθά στην περαιτέρω πτώση της στερλίνας.

"Είμαστε bearish. Νομίζω ότι έχουμε μπροστά μας μία περαιτέρω πτώση της τάξης του 5%. Τώρα ήρθε η στιγμή που θα αντιμετωπίσουμε τις μακροπρόθεσμες εξουθενωτικές επιπτώσεις στην οικονομία και μια μακροπρόθεσμη περίοδο αβεβαιότητας που μόλις ξεκίνησε".

Η στερλίνα υποχωρεί σήμερα στο 1,2946 έναντι του δολαρίου, το πιο αδύναμο επίπεδο από τις 16 Αυγούστου, 3% χαμηλότερα από το υψηλό που σημείωσε πριν από δύο περίπου εβδομάδες.

Έναντι του ευρώ αγγίζει το 85,895, κοντά στο χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων και το 86,31 που σημείωσε χθες.

"Παραμένουμε ιδιαίτερα bearish στην στερλίνα", σημειώνει σε σημερινό της note προς τους πελάτες της η BNP Paribas. "Το short squeeze στο βρετανικό ήταν έντονο τον περασμένο μήνα καθώς τα οικονομικά στοιχεία της Βρετανίας . Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αυτό έχει ωθήσει τη στερλίνα πάνω από την βραχυπρόθεσμη δίκαιη αξία της".

 

Πηγή: www.capital.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter