Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Περικοπές φόρων σχεδιάζουν Γαλλία και Γερμανία

soible 000j

Η γαλλική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περικοπή του φόρου εισοδήματος ύψους ενός δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2017, ανεβάζοντας σε 6 δισ. τις συνολικές περικοπές του φόρου εισοδήματος από το 2014, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών. Την πρώτες περικοπές φόρων φέρεται πως εξετάζει και η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την Bild. Στη Γαλλία η μείωση του φόρου εισοδήματος θα ισχύσει άμεσα, πριν από τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, και θα επωφεληθούν περισσότερα από πέντε εκατομμύρια νοικοκυριά. Η μεσοσταθμική ελάφρυνση θα είναι ύψους περίπου 200 ευρώ ανά νοικοκυριό, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

Η γαλλική κυβέρνηση ωστόσο δεν έχει προς το παρόν διευκρινίσει με ποιον τρόπο θα χρηματοδοτήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

Στη Γερμανία πάλι, δημοσίευμα της Bild θέλει τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να σχεδιάζει να προχωρήσει με τις προτεινόμενες περικοπές φόρων το συντομότερο δυνατόν. Ο κεντροδεξιός κυβερνών συνασπισμός της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρει η εφημερίδα, θα μπορούσε να εξετάσει την πρώτη σειρά μειώσεων την επόμενη εβδομάδα.

Ο Σόιμπλε δήλωσε σε βουλευτές την Τρίτη ότι η Γερμανία έχει το περιθώριο να μειώσει τους φόρους κατά περίπου 15 δισ. ευρώ μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017, παρά τις αυξημένες δαπάνες για τους μετανάστες.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών θέλει να εκκινήσει τη διαδικασία θέσπισης κάποιων περικοπών φόρων στις αρχές του 2017, με τις υπόλοιπες να ακολουθούν το 2018, σύμφωνα με την Bild.

«Θέλουμε να εγκρίνουμε γρήγορα την ελάφρυνση φόρων», δήλωσε ο Σόιμπλε στην εφημερίδα. Το υπουργικό συμβούλιο της Μέρκελ θα εξετάσει τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση σε τακτική συνεδρίαση την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, έχει ήδη δοθεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνώντων κομμάτων ένα έγγραφο που αναφέρει επιγραμματικά τα πρώτα βήματα ύψους 6 δισ. ευρώ.

Αρχικά, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να αυξηθεί το βασικό αφορολόγητο όριο και τα επιδόματα παιδιών καθώς και το ποσό που δίδεται σε γονείς ως βοήθεια για την ανατροφή των παιδιών τους ηλικίας έως 18 ετών και σε κάποιες περιπτώσεις έως 25, ανέφερε η Bild.

Ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απέρριψε την Τρίτη τα σχέδια του Σόιμπλε για περικοπές φόρων, ζητώντας αντίθετα αύξηση των δαπανών για την παιδική μέριμνα και εκπαίδευση και περικοπές στις εισφορές κοινωνικής πρόνοιας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter