Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Mαύρη λίστα» για φορολογικούς παραδείσους ζητά ο Σαπέν

sapin 180 b

Η σύνοδος κορυφής της G20 που διεξάγεται στο Χανγκτζού της ανατολικής Κίνας θα αξιώσει στο τελικό ανακοινωθέν της τη δημιουργία μιας μαύρης λίστας με τους φορολογικούς παραδείσους και τα "μέτρα αντιποίνων" που θα ληφθούν εναντίον τους, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που γίνεται αυτό «για πρώτη φορά». Θα υπάρχουν «στοιχεία που δεν είχαν ποτέ ξανά αναφερθεί σε ένα ανακοινωθέν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων» της G20, για να υπάρξει ένας «αποτελεσματικός, πραγματικός αγώνας» κατά της απάτης και της φορολογικής βελτιστοποίησης, σημείωσε. «Είναι πραγματικά η πρώτη φορά που όλες αυτές οι πολύ συγκεκριμένες πτυχές εντάσσονται σε ένα σχέδιο ανακοινωθέντος», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Μισέλ Σαπέν, ο οποίος συνοδεύει τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στην σύνοδο κορυφής της G20, η μαύρη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους «θα πρέπει να έχει καταρτιστεί ως τον Ιούλιο του 2017», όπως και «τα μέτρα αντιποίνων» που θα ληφθούν εναντίον τους.

«Οι επικεφαλής κρατών υιοθετούν την εργασία που έκανε ο ΟΟΣΑ για να καθοριστούν τα κριτήρια που θα επιτρέπουν να θεωρηθεί ότι μια χώρα δεν σέβεται τους διεθνείς κανόνες», συνέχισε, αποκαλύπτοντας ότι η κατάρτιση μιας μαύρης λίστας «δεν είχε τη γενική συναίνεση πριν από έξι μήνες».

Αναφερόμενος στο σκάνδαλο Panama Papers, ο Σαπέν επιβεβαίωσε ότι «δεν θα υπάρχουν πλέον στο μέλλον μονοπώλια και δικηγορικοί οργανισμοί που θα επιτρέπουν την απόκρυψη των ιδιοκτητών ή των δικαιούχων οικονομικών οντοτήτων».

Ο Σαπέν υπογράμμισε επίσης ότι «συγκλίνουν οι αναλύσεις» συμμετεχόντων στη σύνοδο κορυφής «για το γεγονός ότι η ανάπτυξη υπάρχει αλλά είναι εύθραυστη και θα πρέπει να γίνουν τα πάντα για να είναι βιώσιμη, πιο ισχυρή και καλύτερης ποιότητας».

«Σύγκλιση» απόψεων υπάρχει επίσης και όσον αφορά στην ανάγκη «επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες, την ψηφιακή και αυτές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», κατέληξε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Πηγή: www.euro2day.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter