Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε ύψος ρεκόρ ανήλθε το χρέος της Κίνας

kina 06377

Το συνολικό χρέος της Κίνας ανήλθε στο ύψος ρεκόρ του 237% του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, πολύ πάνω από εκείνο των άλλων αναπτυσσόμενων οικονομικών, δημιουργώντας ανησυχίες στους αναλυτές. Το Πεκίνο έχει στραφεί στο μαζικό δανεισμό για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, ανεβάζοντας το συνολικό καθαρό χρέος σε 25 τρισ. δολάρια στο τέλος του Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων τόσο του εγχώριου όσο και του εξωτερικού δανεισμού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Financial Times.

Τέτοια επίπεδα του χρέους είναι πολύ υψηλότερα -ως ποσοστό του ΑΕΠ- από ό,τι σε άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, παρόλο που είναι συγκρίσιμα με τα επίπεδα στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη.

Αν και το απόλυτο μέγεθος του χρέους της Κίνας συνιστά ένα λόγο ανησυχίας, το πιο ανησυχητικό είναι η ταχύτητα με την οποία έχει συσσωρεύτηκε: το κινεζικό χρέος ήταν μόνο 148% του ΑΕΠ στα τέλη του 2007.

«Κάθε μεγάλη χώρα με ταχεία αύξηση του χρέους έχει βιώσει είτε οικονομική κρίση ή παρατεταμένη επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ» έγραψε σε μια έκθεση ο Χα Τζιμίνγκ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής Goldman Sachs.

Το σημερινό επίπεδο χρέους και η αλληλεξάρτηση στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, προκάλεσαν εν μέρει την πρόσφατη προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η Κίνα αποτελεί αυξανόμενο κίνδυνο για τις προηγμένες οικονομίες.

Πηγή: www.in.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter