Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Δημοσκόπηση Reuters: Η ΕΚΤ θα επεκτείνει το QE

EKT

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει με κάποιο τρόπο σε επιπλέον χαλάρωση της πολιτικής της την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, πολλοί εκ των οποίων δήλωσαν ότι η τράπεζα δεν μπορεί να υπαναχωρήσει τώρα αφού έχει δώσει τόσο ξεκάθαρες ενδείξεις για τις προθέσεις της τον τελευταίο μήνα. Η επόμενη συνεδρίαση για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα γίνει την 3η Δεκεμβρίου, ενώ περίπου δύο εβδομάδες αργότερα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, κατά την οποία η Federal Reserve αναμένεται αντιθέτως να αυξήσει τα επιτόκια από τα μηδενικά τους επίπεδα για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 50 οικονομολόγοι αυτή την εβδομάδα, οι συμμετέχοντες εκτιμούν ότι υπάρχουν 80% πιθανότητες η ΕΚΤ να ανακοινώσει περαιτέρω χαλάρωση την επόμενη Πέμπτη – περίπου το ίδιο αποτέλεσμα που είχαν και οι δύο προηγούμενες δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η ΕΚΤ θα μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,30% από το -0,20% που είναι σήμερα. Επιπλέον, αναμένουν η ΕΚΤ να αυξήσει το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων στα 75 δισ. ευρώ από τα 60 δισ. ευρώ σήμερα, ή να παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πέραν του Σεπτεμβρίου του 2016, ή να προχωρήσει σε ένα συνδυασμό των δύο αυτών επιλογών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter