Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τα funds Νορβηγίας και Σαουδικής Αραβίας πωλούν ευρωπαϊκές μετοχές

petrelaio 01 180 b

Τις τοποθετήσεις τους σε ευρωπαϊκές μετοχές πωλούν από το Μάιο τα τρία κορυφαία κρατικά επενδυτικά ταμεία που εξαρτώνται από το πετρέλαιο, γεγονός που αποτελεί άλλη μία ένδειξη για το γεγονός πως τα πετροδολάρια αποσύρονται από τις παγκόσμιες αγορές, σύμφωνα με το Reuters. Ωστόσο, τα ασιατικά funds εξακολουθούν να αυξάνουν τις ευρωπαϊκές μετοχές, σύμφωνα με στοιχεία που έχει δώσει η Nasdaq Advisory Services, η οποία προσφέρει αναλύσεις σχετικά με τη δραστηριότητα μετόχων και επενδυτών.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, από τον περασμένο Μάιο, η νομισματική αρχή της Σαουδικής Αραβίας έχει πουλήσει ευρωπαϊκές μετοχές αξίας 1,2 δισ. δολαρίων. Αυτό αντιστοιχεί στο 13% των συνολικών εκμεταλλεύσεων, αξίας 9,2 δισ. δολαρίων, που κατέχει στις ευρωπαϊκές εταιρίες τις οποίες παρακολουθεί ο Nasdaq.

Το ίδιο διάστημα, το νορβηγικό fund Norges Bank Investment Management έχει πουλήσει τίτλους αξίας 1,1 δισ. δολαρίων, δηλαδή περίπου το 2% της συνολικής αξίας -57,5 δισ. δολάρια- των τίτλων της. Ταυτόχρονα, η επενδυτική αρχή του Άμπου Ντάμπι έχει περικόψει μετοχές αξίας περίπου 300 εκατ. δολαρίων από τα 3,6 δισ. που κατείχε συνολικά.

«Μέσα στο 2015, τα τρία μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά ταμεία που εξαρτώνται από το πετρέλαιο, έχουν μειώσει τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές στην περιοχή, με την τάση αυτή να επιταχύνεται το δεύτερο τρίμηνο και προς το τρίτο τρίμηνο του έτους», τόνισε ο Alexander Free, αναλυτής της Nasdaq Advisory Services.

Τα δεδομένα αυτά έχουν βασιστεί σε δείγμα 159 ευρωπαϊκών εταιριών, με αξία στην αγορά ύψους 1.87 τρισ. δολαρίων, τονίζει ο Nasdaq. Οι εταιρίες καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος, από λιανική και τηλεπικοινωνίες μέχρι οικονομικά και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

 

Πηγή: www.euro2day.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter