Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Βαθύ κόκκινο με χαμηλό τζίρο στο ΧΑ

xrimatistirio ptosi

Βαρύ το κλίμα στις αγορές, από τη Φραγκφούρτη που δέχεται τα επίχειρα του σκανδάλου της Volkswagen μέχρι την Αθήνα η οποία πιέζεται ως και 2,7% χαμηλότερα με μοχλό τις ανησυχίες για το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού κλάδου, εντείνει τον προβληματισμό για την βιωσιμότητα της ανοδικής κίνησης στο Χ.Α. Η επίδραση του επιχειρηματικού σκανδάλου με πρωταγωνίστρια την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είναι αισθητή στις αγορές καθώς η ίδια η VW όχι μόνο έχει χάσει πάνω από 20 δισ. ευρώ χρηματιστηριακής αξίας το τελευταίο διήμερο (σ.σ αποτιμάται πλέον 10 δισ. ευρώ περισσότερο από όσο όλο το ελληνικό χρηματιστήριο μαζί) αλλά επιδρά ιδιαίτερα αρνητικά και στον γερμανικό δείκτη DAX ο οποίος πιέζεται μέχρι και 3,3% χαμηλότερα κάτω από τις 9.650 μονάδες, συμπαρασύροντας όλες τις ευρωπαϊκές αγορές.

Βαθύ κόκκινο με χαμηλό τζίρο στο ΧΑΣτην Αθήνα, όμως, το κλίμα είναι βαρύτερο όχι τόσο λόγω DAX, όσο εξαιτίας της έντονης πίεσης που ασκείται πάλι στις αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης και των σεναρίων που θέλουν την ΕΚΤ να επιδιώκει μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου.

Η διαφοροποίηση της Eurobank και της Πειραιώς που βρίσκονται πολύ κοντά στις ιστορικά ελάχιστες αποτιμήσεις τους μετά τη νέα σημερινή πτώση κατά περίπου 10% γίνεται όλο και πιο αισθητή, έστω κι αν από πλευράς ποσοστών υποχώρησης σήμερα είναι η Alpha και η Εθνική που πρωταγωνιστούν καταγράφοντας απώλειες έως και 16% και 12% αντίστοιχα. Οι δύο τελευταίες, όμως, έχουν καταγράψει πολύ μεγαλύτερη άνοδο το τελευταίο διάστημα στο ταμπλό ώστε να δικαιολογείται και βαθύτερη διόρθωση.

Για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών η πτώση έφτανε νωρίτερα το 12,5% με την περιοχή 225-235 μονάδων να αποτελεί στήριξη όπου μένει να φανεί αν απορροφήθηκαν οι πιέσεις.

Μικρός συγκριτικά ο τζίρος, μεγάλες όμως οι πιέσεις και εκτός τραπεζικών μετοχών, με τον Ελλάκτωρα, την ΓΕΚΤΕΡΝΑ, τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΗ, τον ΟΛΠ, τη Βιοχάκο κ.ά να υποχωρούν με απώλειες 3-6%, και μόνο τις Jumbo και ΕΧΑΕ από όλο τον FTSE Large Cap να συντηρούνται με θετικό πρόσημο.

Μετά από πέντε ώρες συνεδρίασης, οι συναλλαγές δεν υπερβαίνουν τα 24 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 15 εκατ. ευρώ αφορούν σε πράξεις στις τράπεζες, τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ.

 

 

Πηγή: www.capital.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter