Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ξεκίνησε η ιδιωτικοποίηση της RBS

rbs

Τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Royal Bank of Scotland (RBS), η οποία είχε διασωθεί χάρη σε κρατικά κεφάλαια κατά τη διάρκεια της κρίσης, ξεκίνησε σήμερα Τρίτη 4/8, η βρετανική κυβέρνηση, πουλώντας το 5,4% της τράπεζας.

Τα 2,1 δισ. λίρες (περίπου 3 δισ. ευρώ) που αντλήθηκαν από την πώληση αυτή, στην τιμή των 330 πενών ανά μετοχή, θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

«Είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να επιστρέψει η τράπεζα σε ιδιώτες, κάτι που είναι σωστό για τον φορολογούμενο και τις βρετανικές επιχειρήσεις. Αυτό θα ενθαρρύνει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα οδηγήσει σε έναν τραπεζικό κλάδο περισσότερο ανταγωνιστικό και θα υποστηρίξει τα συμφέροντα της οικονομίας συνολικά», σχολίασε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν.

Ο ίδιος είχε αναγγείλει την έναρξη της ιδιωτικοποίησης τον Ιούνιο, στη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του ενώπιον της οικονομικής κοινότητας του Λονδίνου. Χθες βράδυ, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν την πώληση σε θεσμικούς επενδυτές.

Επισημαίνεται ότι πρόσφατα το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η τράπεζα RBS, επιδιώκει να πουλήσει στην αγορά δάνεια, ελληνικών εφοπλιστικών εταιεριών συνολικού ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η τράπεζα θέλει να βάλει τέλος στην φυσική της παρουσία στην Ελλάδα και ήδη ψάχνει τρόπο να πουλήσει όλα τα σημαντικά χαρτιά που διαθέτει το χαρτοφυλάκιό της.

Σημειώνεται πως η RBS είναι από τις παραδοσιακές δυνάμεις στον κλάδο της ναυτιλίας. Το ρεπορτάζ του Reuters επικαλείται μάλιστα πηγή της τράπεζας στην Ελλάδα η οποία αναφέρει: «δεν θα βρισκόμαστε για πολύ ακόμη στη χώρα. Η RBS σταδιακά αποσύρεται από την αγορά και σταματάμε τις δραστηριότητές μας στη χώρα». Ενώ υπογράμμισε : «ο τομέας της ναυτιλίας μας είναι προς πώληση και θα αναμένουμε προσφορές μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter