Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Παράθυρο για μείωση χρέους ανοίγει το Βερολίνο

gegker martin 2233

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εργάστηκε πυρετωδώς για μια καλή λύση για την Ευρώπη, δεν είναι προβοκάτορας, τόνισε ο εκπρόσωπος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Μάρτιν Γέγκερ απαντώντας στην κριτική που του άσκησε ο αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν. Αναφορικά με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, τόνισε ότι πιστεύουμε ακόμη ότι οι δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις και η ανάπτυξη μπορούν να οδηγήσουν σε βιώσιμο χρέος για την Ελλάδα. "Φυσικά και παίρνουμε στα σοβαρά την ανάλυση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος", υπογράμμισε σε σχετική ερώτηση.

"Δεν είμαστε απομονωμένοι", υπογράμμισε, τονίζοντας ότι και οι 19 χώρες υπέγραψαν τη συμφωνία που αναφέρει ότι το κούρεμα χρέους δεν είναι συμβατό με τους ευρωπαϊκούς νόμους.

Μια επιλογή θα μπορούσε να είναι η επέκταση της ωρίμανσης των ελληνικών δανείων, σημείωσε. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παράτασης στην ωρίμανση των δανείων στα 30 χρόνια, σημείωσε ότι "τεχνικά, αυτή η πιθανότητα υπάρχει". Τόνισε ωστόσο ότι η τρέχουσα αξία των τίτλων δεν θα πρέπει να μειωθεί υπερβολικά, αλλιώς θα είναι "κούρεμα από την πίσω πόρτα".

Αναφορικά με το δάνειο - γέφυρα προς την Αθήνα, σημείωσε ότι συνεχίζονται οι σχετικές συζητήσεις. Επιβεβαίωσε δε ότι μια επιλογή είναι, η ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ΙΟUs για τις εγχώριες πληρωμές.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, υπογράμμισε ότι η εμπιστοσύνη θα επιστρέψει στην Ελλάδα όταν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις βήμα προς βήμα. Σημείωσε παράλληλα ότι η έκθεση του ΔΝΤ ήταν γνωστή στους ηγέτες πριν τη Σύνοδο της Κυριακής.

Σφοδρή κριτική κατά Μέρκελ και Σόιμπλε για «εκβιασμό» της Αθήνας

H Άγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, δέχονται σκληρή κριτική στο εσωτερικό για τη στάση τους στις συνομιλίες για την κρίση, με κάποιους από τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης να τους κατηγορούν για εκβιασμό της Αθήνας, γράφει σήμερα η εφημερίδα Guardian της Βρετανίας.

Λίγο πριν από μία έκτακτη συνεδρία της Bundestag την Παρασκευή κατά την οποία η Μέρκελ θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει την έναρξη των συνομιλιών για τη διάσωση της Ελλάδας κάποια μέλη της γερμανικής βουλής κατηγορούν τόσο εκείνη όσο και τον κ. Σόιμπλε ότι προσπάθησαν να διαιρέσουν την Ευρώπη.

Ο Gerhard Schick του οικονομικού τμήματος των Πρασίνων, κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι ενήργησε εξαιρετικά επικίνδυνα με τις προτάσεις του για προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Με το πλάνο του για Grexit ο Σόιμπλε ζητούσε τη διαίρεση της Ευρώπης» είπε. Αποκάλεσε τοι σχέδιο Σόιμπλε μια «τελείως καινούρια διαπραγματευτική θέση», η οποία εκφράστηκε χωρίς τη συμφωνία της υπόλοιπης γερμανικής κυβέρνησης.

Ο αντιπρόεδρος του αριστερού κόμματος Die Linke, Dietmar Barsch, κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση για εκβιασμό. «Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι καθ' υπαγόρευση της Γερμανίας και δεν είναι παρά ένας εκβιασμός», δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση.

Ο Σόιμπλε «έσπασε πολλή πορσελάνη» κατά τις διαπραγματεύσεις, είπε. Με το κείμενο για το Grexit ήταν σαν να «σήκωνε ένα τσεκούρι στην Ευρώπη. Αυτό που έκανε ήταν απαίσιο, όπως και ο τρόπος που το χρησιμοποίησε για να απειλήσει άλλες χώρες».

O Christian Lindner, επικεφαλής του FDP κατηγόρησε τη Μέρκελ ότι υιοθέτησε μια νεφελώδη διαπραγματευτική στρατηγική. Πρόσθεσε ότι η «αλλαγή κατεύθυνσης» του Σόιμπλε ήταν «πολιτικά ανήκουστη και από νομικής απόψεως αμφίβολη».

Δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν αμέσως μετά τη συμφωνία της Δευτέρας έδειξαν ωστόσο ότι η πλειοψηφία των Γερμανών ψηφοφόρων ενέκρινε τον τρόπο που η Μέρκελ και ο Σόιμπλε διαχειρίστηκαν τις συνομιλίες. Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση του καναλιού ARD που εκδόθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα, το 64% των Γερμανών επιδοκιμάζει τη συμπεριφορά του Σόιμπλε και το 62% υποστηρίζει τη Μέρκελ.

Οι Γερμανοί είναι τρομοκρατημένοι και αποσβολωμένοι από την τεράστια αποδοκιμασία εναντίον της Γερμανίας στα social media και σε όλον τον ευρωπαϊκό και αμερικανικό τύπο.
«Στο internet η Γερμανία είναι ο μπαμπούλας», έγραψε η Bild σε ένα άρθρο που ανέλυε την πλημμυρίδα αρνητικής δημοσιότητας. Έκρουσε επίσης τον κώδωνα για το ότι εκτός του hashtag #Τhisisacoup στο Twitter, υπήρχε και μία τάση που καλούσε σε μποϊκοτάζ των γερμανικών προϊόντων, το #BoycottGermany και το #StopbuyingGermany.

 

Πηγή: euro2day.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter