Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κραχ και «πάγος» στην κινεζική αγορά

krax kineziki agora

Εκτός αγοράς έχει τεθεί το 72% των κινεζικών μετοχών, με τους επενδυτές που επιχειρούν να πουλήσουν τίτλους να παραμένουν εγκλωβισμένοι στο sell off. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, τουλάχιστον 1331 μετοχές έχουν αναστείλει τις συναλλαγές, παγώνοντας έτσι τίτλους αξίας $2,6 τρισ., δηλαδή περίπου το 40% της κεφαλαιοποίησης της κινεζικής αγοράς.

Άλλες 747 σημείωσαν πτώση κατά 10% την Τετάρτη, το οποίο είναι και το ημερήσιο όριο πτώσης του κινεζικού χρηματιστηρίου, καθιστώντας αδύνατη την εύρεση αγοραστών στις τρέχουσες τιμές.

Οι αναστολές αυτές, οι οποίες θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση των αρχών ότι θα δώσουν στις αγορές μεγαλύτερο ρόλο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σημαίνουν ότι η πτώση 5,9% την Τετάρτη του συνδυαστικού δείκτη Shanghai ήταν μάλλον συγκρατημένη.

Οι επενδυτές που έχουν εγκλωβιστεί στις θέσεις τους στρέφονται αλλού για να αντλήσουν μετρητά, τροφοδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώση στα κινεζικά κρατικά ομόλογα εδώ κι ένα μήνα, οδηγώντας τον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σε πτώση 5,8%.

«Είναι παράλογο να σταματά κανείς τη διαπραγμάτευση μετοχών μόνο και μόνο επειδή δεν θέλει να πέσουν», δήλωσε ο Tsutomu Yamada, αναλυτής αγορών στην Kabu.com Securities στο Τόκιο. "Προσπαθούν όλοι να σταματήσουν την πτώση των μετοχών, αλλά αυτό δεν λειτουργεί».

Οι κινεζικές μετοχές έχουν χάσει πάνω από 3,5 τρισ. δολάρια σε λιγότερο από ένα μήνα, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποίηση μοχλευμένων θέσεων με πρωτοφανή ρυθμό. Οι ξένοι επενδυτές συνέχισαν τις αθρόες πωλήσεις την Τετάρτη, στην τέταρτη μέρα «βουτιάς» στο κινεζικό χρηματιστήριο, καθώς πολλοί ισχυρίζονται ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

"Η αναστολή διαπραγμάτευσης θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», δήλωσε ο Μπερνάρ Aw, ένας στρατηγικός αναλυτής της IG Asia Pte Ltd στην Σιγκαπούρη. "Οι χρηματιστές θα εξακολουθήσουν τις μαζικές πωλήσεις όταν η αγορά ξανανοίξει, εκτός κι αν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή."

Στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, 365 εταιρείες ανακοίνωσαν αναστολή διαπραγμάτευσης, κάτι που ισοδυναμεί με το 33% του συνόλου των εισηγμένων. Άλλες 992 σταμάτησαν στο Shenzhen, κάτι που ισοδυναμεί με το 56% του συνόλου.

Το ξεπούλημα έχει συντρίψει τις προσπάθειες των πολιτικών να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κίνας, που επιτηρεί το short selling και τις συναλλαγές με margin, αναζητά τουλάχιστον 500 δις. γουαν (80 δις. δολάρια) για να καλύψει τα ανοίγματα σε μετοχές. Η κεντρική τράπεζα είπε ότι θα παράσχει «ισχυρή ρευστότητα» στην αγορά και η κυβέρνηση διέταξε τις κρατικές επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε πωλήσεις μετοχών.

Οι αρχές, «όχι μόνο απέτυχαν να σταθεροποιήσουν την αγορά, αλλά στην πραγματικότητα αύξησαν τα επίπεδα πανικού», σημειώνει ο Alex Wong, επικεφαλής της Ample Capital στο Χονγκ Κονγκ. «Μειώνουμε την έκθεση, αυξάνοντας τα επίπεδα ρευστού και προσπαθούμε να μείνουμε έξω από την αγορά.

Ο δείκτης Shanghai Composite έχει υποχωρήσει 32% από τα υψηλά του στις 12 Ιουνίου, ενώ ο μικρότερος δείκτης Shenzen Composite έχει χάσει 40%. Το
«Οι πωλήσεις στην Κίνα θα συνεχιστούν για καιρό», σημειώνει αναλυτής της Standard Chartered. «Η αναστολή διαπραγμάτευσης για μια σειρά μετοχών στα βασικά χρηματιστήρια δεν βοηθά».

 

Πηγή: www.euro2day.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter