Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ικανοποίηση για το σχέδιο Γιούνκερ

Jyrki Katainen

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ανάπτυξης και επενδύσεων, Jyrki Katainen, ζήτησε χθες Τετάρτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου Γιούνκερ για τις στρατηγικές επενδύσεις μέχρι τον Ιούνιο. Τόνισε ακόμη τη σημασία των τριών πυλώνων του σχεδίου: το ίδιο το ταμείο επενδύσεων, τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν και την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς. Οι περισσότερες πολιτικές ομάδες του ΕΚ χαιρέτισαν το σχέδιο, μερικές ωστόσο έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τη βαρύτητα του σχεδίου ενώ άλλες αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητά του στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των ιδιωτών επενδυτών, εν μέσω της αβεβαιότητας στις αγορές μετά τις ελληνικές εκλογές.

Ορισμένοι ομιλητές εξέφρασαν ικανοποίηση για το σχέδιο, αλλά δήλωσαν ότι το ευρώ ευθύνεται πραγματικά για τη στασιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Άλλοι είπαν ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής ή η παύση των πολιτικών λιτότητας θα ήταν πιο αποτελεσματικές για την αξιοποίηση και επαναφορά των δημοσίων επενδύσεων.

Το σχέδιο Γιούνκερ συζητήθηκε δύο φορές την περασμένη εβδομάδα στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του ΕΚ.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter