Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Global Economic Watch. Οι προβλέψεις της PwC για το 2015

PWC logo

Καθώς εισερχόμαστε στην νέα χρονιά, οι οικονομολόγοι της PwC κοίταξαν για μία ακόμα φορά μέσα στην κρυστάλλινη μπάλα για να μπορέσουν να βγάλουν τις πέντε σημαντικότερες προβλέψεις τους για το 2015.

Ειδκότερα προβλέπουν ότι:

1. Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα είναι η ταχύτερη από το 2005: Κατά την διάρκεια του 2014, η ανεργία στις ΗΠΑ μειώθηκε κάτω του 6% και αναμένουμε ότι αυτό, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, θα συμβάλουν στην αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών.

Στο βασικό μας σενάριο προβάλουμε την οικονομία των ΗΠΑ με μία ανάπτυξη μεγαλύτερη του 3% για το 2015, ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2005. Παράλληλα, αναμένουμε ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλουν περίπου με 3% στην αύξηση του ΑΕΠ το 2015 σε παγκόσμιο επίπεδο (σχήμα 1), η μεγαλύτερη συνεισφορά της σε ένα μόνο έτος από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση.

2. Η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα προβλέπεται ότι θα κινηθεί στους χαμηλότερους ρυθμούς της από το 1990: Αναμένουμε ότι η Κίνα θα συμβάλει το μέγιστο στην παγκόσμια ανάπτυξη για το 2015. Ωστόσο, ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης του 7.2% θα είναι ο χαμηλότερος από το 1990 και τα υψηλά επίπεδα οφειλών θέτουν ορισμένα ρίσκα όσον αφορά το κυρίως σενάριο.

Ωστόσο δύο άλλες οικονομίες των χωρών BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά προβλήματα:

• Στην Ρωσία, αναμένουμε το ΑΕΠ να συρρικνωθεί μέσα στο 2015, ως αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και των οικονομικών κυρώσεων, και
• Στην Βραζιλία αναμένουμε αργή ανάπτυξη. Στο βασικό μας σενάριο, η πρόβλεψή μας είναι ότι η οικονομία θα έχει ανάπτυξη της τάξεως του 1% μόνο.
Στο σύνολό τους, αναμένουμε ότι η συνεισφορά των χωρών του BRIC στην παγκόσμια ανάπτυξη θα έχει πτώση το 2015 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, περίπου στο 33% (σχήμα 1).

3. Ο χαμηλός πληθωρισμός οδηγεί σε Ποσοτική Χαλάρωση (Quantitative Easing) στην Ευρωζώνη: Το 2015 αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός αλλά και η ανάπτυξη θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα για την Ευρωζώνη. Κατά συνέπεια αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά κρατικών ομολόγων, σε μία προσπάθεια να τονωθεί η ζήτηση και να καμφθεί ο αποπληθωρισμός.

4. Η Ινδία αναμένεται να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω του 6%: Μετά από μία περίοδο ανάπτυξης κάτω του 6% από το 2012, πιστεύουμε ότι το 2015 μπορεί να είναι η χρονιά κατά την οποία η Ινδία θα αλλάξει πορεία, με ρυθμούς ανάπτυξης περίπου στο 7%. Στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου πιθανώς να προκαλέσουν αύξηση του ΑΕΠ, να μειώσουν την πίεση όσον αφορά το τρέχον οικονομικό έλλειμμα της Ινδίας και να βοηθήσουν στην μείωση του πληθωρισμού.

Όσον αφορά τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις, πιστεύουμε ότι ο προϋπολογισμός του Φεβρουαρίου του 2015 κάνει ένα βήμα προς την εφαρμογή νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα τονώσουν την οικονομία.

5. Η οικονομική ανάπτυξη στην Υποσαχάρια Αφρική (SSA) θα ξεπεράσει για 15η συνεχή χρονιά την παγκόσμια ανάπτυξη (σχήμα 2): Αναμένουμε ότι το συνολικό ΑΕΠ των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της Υποσαχάριας Αφρικής (σε αντίστοιχους όρους αγοραστικής δύναμης) – η Νιγηρία, η Νότια Αφρική, η Αγκόλα και η Αιθιοπία – θα ξεπεράσει της Ιταλίας το 2015, υπολογιζόμενο σταθερά δολάρια του 2013. Για τις επιχειρήσεις, αυτό είναι ένα περαιτέρω δείγμα των δυνατοτήτων επένδυσης στην περιοχή της SSA.

Για το 2015 η PwC έχει επισημάνει τρεις παράγοντες τους οποίους οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους στα σχέδιά τους. Πρώτον, κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει ως αποτέλεσμα της χαμηλής ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, την ραγδαία παραγωγή από τις ΗΠΑ πετρελαίου από σχιστόλιθο και την σταθερή παραγωγή από τον ΟΠΕΚ. Ο Richard Boxshall, οικονομολόγος της PwC αναφέρει: "Οι προβλέψεις μας υποθέτουν ότι κατά την διάρκεια του 2015 οι τιμές του πετρελαίου θα κυμανθούν κατά μέσο όρο μεταξύ $60-70 και προς το τέλος του χρόνου θα ανέλθουν περίπου στα $80. Ωστόσο, λόγω της δυσκολίας πρόβλεψης των τιμών του πετρελαίου, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να στηριχτούν σε διάφορα σενάρια."

Δεύτερον, μία απότομη επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας. Ο Richard Boxshall επισημάνει: "Η οικονομία της Κίνας έχει εμφανείς αδυναμίες δεδομένου του υψηλού επιπέδου του συνολικού δανεισμού– περίπου στο 205% του ΑΕΠ – και του γεγονότος ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις Κινέζων ακαδημαϊκών ερευνητών περίπου $6.8 τρις επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2009 ίσως έχουν χαθεί στην δημιουργία πόλεων – φαντασμάτων, στο χτίσιμο αχρησιμοποίητων κτηρίων γραφείων και μη λειτουργούντων εργοστασίων. Μέχρι στιγμής, η Κινέζικη κυβέρνηση φαίνεται να τα έχει όλα υπό έλεγχο, αλλά ο κίνδυνος μίας απότομης επιβράδυνσης δεν θα πρέπει να αγνοείται".

Τρίτον, η κλιμάκωση των γεωπολιτικών κινδύνων. "Μία κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στην Ρωσία, την Ουκρανία και την Μέση Ανατολή θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων, με ανάλογες επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη" επισημαίνει ο Richard Boxshall.

Σημειώσεις:

Πόσο καλά τα πήγαν οι οικονομολόγοι μας με τις περυσινές τους προβλέψεις;

Σχετικά καλά. Πρόβλεψαν σωστά για παράδειγμα ότι:

• Οι προηγμένες οικονομίες θα συνέβαλαν κατά 40% στην παγκόσμια αύξηση του GDP
• Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μείωνε τις αγορές περιουσιακών στοιχείων σε μηδέν κατά την διάρκεια του έτους και
• Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεταξύ των G7.
...αλλά οι τιμές του πετρελαίου και το ποδόσφαιρο τους έβαλαν τρικλοποδιά.

Ο Richard Boxshall αναφέρει: "Δεν προβλέψαμε τα πάντα σωστά. Πέρυσι θεωρήσαμε ότι υπάρχει κίνδυνος πίεσης ανόδου των τιμών του πετρελαίου, ενώ οι τιμές έχουν πέσει κατά πολύ τους τελευταίους μήνες λόγω μειωμένης ζήτησης και της παραγωγής πετρελαίου από σχιστόλιθο από τις ΗΠΑ. Σε συνδυασμό με αυτό, αναμέναμε ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν λίγο πάνω από τον μέσο στόχο του 2% για το 2014, αλλά τελικά έπεσε αρκετά πιο κάτω, σε μεγάλο βαθμό εξ'αιτίας των χαμηλών τιμών ενέργειας και τροφίμων.

Επίσης η εκτίμηση μας ότι η Βραζιλία είχε τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν λανθασμένη, αν και η Γερμανία και η Αργεντινή τις οποίες είχαμε τοποθετήσει ως δεύτερη και τρίτη πιθανότερη χώρα αντίστοιχα για την κατάκτηση του κυπέλλου, αναμετρήθηκαν στον τελικό."

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter