Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Reuters: Πιθανή καθυστέρηση στην εφαρμογή του φόρου Τόμπιν

euro-554

Αμφίβολη θεωρείται η εφαρμογή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στις τράπεζες στις αρχές του 2016, εξαιτίας της αδυναμίας των 11 χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίες είχαν δεχθεί την επιβολή του, να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο για τον τρόπο υλοποίησής του, σύμφωνα με το Reuters. Το σχέδιο για τον φόρο επί των τραπεζών - στο οποίο πρωτοστάτησαν η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά αντιτάχθηκε η Βρετανία - επιδιώκει να μεταφέρει στις τράπεζες μέρος του κόστους για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής τραπεζικής κρίσης και της κρίσης χρέους.

Το σχέδιο είναι εμπνευσμένο από τον «φόρο Τόμπιν», ένα πλαίσιο για την τιμωρία των βραχυπρόθεσμων κερδοσκόπων στην αγορά συναλλάγματος που πήρε το όνομά του από τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζέιμς Τόμπιν.

Οι διαφωνίες για το πώς θα επιβληθεί ο φόρος και για το αν θα περιληφθούν τα παράγωγα έχουν οδηγήσει σε συνεχείς καθυστερήσεις, με την αρχική ημερομηνία εφαρμογής του φόρου το 2014 να έχει μετατεθεί ήδη για το 2016. Τώρα, και αυτή η ημερομηνία φαίνεται αμφίβολη, δήλωσαν στο Reuters δύο διπλωμάτες που εργάζονται για το σχέδιο αυτό.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας επρόκειτο αρχικά να υπογράψουν το γενικό περίγραμμα της συμφωνίας αύριο, αλλά υψηλόβαθμος διπλωμάτης δήλωσε ότι μία συμφωνία δεν θα είναι δυνατή έως το τέλος του έτους.

Πηγή: Reuters, naftemporiki.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter