Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ευρωβουλευτές ζητούν διαφάνεια στις εθνικές νομοθεσίες για τη φορολογία

gioynker-54

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συμμετείχε στην έκτακτη συζήτηση του ΕΚ για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, με αφορμή την πρόσφατη αποκάλυψη κρυφών συμφωνιών που δίνουν προνομιακή φορολογική μεταχείριση σε πολυεθνικές επιχειρήσεις στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι οι φορολογικοί κανονισμοί στο Λουξεμβούργο δεν είναι παράνομοι αν και παραδέχτηκε "ότι πιθανότατα υπήρχαν περιπτώσεις φοροαποφυγής όπως και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέλη. Το συναντάμε αυτό παντού στην Ευρώπη γιατί δεν υπάρχει εναρμόνιση των φορολογικών νομοθεσιών" εξήγησε ο ίδιος προσθέτοντας ότι ο Επίτροπος Μοσκοβισί θα καταθέσει πρόταση για μία αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σε ό,τι αφορά τους φορολογικούς κανονισμούς.

Ο επικεφαλής του ΕΛΚ Manfred Weber (Γερμανία) δήλωσε σίγουρος ότι ο κ. Γιούνκερ θα επιλύσει τα προβλήματα που υπάρχουν, ενώ προσέθεσε ότι "δεν απέτυχε η ΕΕ αλλά τα κράτη μέλη που δεν έκαναν καμία προσπάθεια για εναρμόνιση των φορολογικών τους νομοθεσιών. Χρειαζόμαστε διαφάνεια στους εθνικούς φορολογικούς κανονισμούς καθώς και εναρμονισμένες φορολογικές βάσεις".

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Gianni Pittella (Ιταλία) δήλωσε ότι είναι ντροπή για τους ανθρώπους που πληρώνουν τους φόρους τους να υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν τους φόρους τους εκεί όπου πραγματοποιούν τα κέρδη τους. "Η φοροαποφυγή είναι παγκόσμιο φαινόμενο και η μεγαλύτερη ντροπή είναι ότι δεν είναι καν παράνομη. Για αυτό το λόγο η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει", δήλωσε ο ίδιος.

Η Kay Swinburne (ΕΣΜ, ΗΒ) ζήτησε περεταίρω δράσεις, ιδιαίτερα για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και υπογράμμισε ότι χρειάζεται να υπάρξει καταγραφή όλων των εθνικών

φορολογικών νομοθεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Προσέθεσε επίσης ότι το ΕΚ θα πρέπει να περιμένει το πέρας της έρευνας της Επιτρόπου Vestager πρότου βγάλει συμπεράσματα.

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Guy Verhofstadt (Βέλγιο) δήλωσε ότι η έρευνα της Επιτροπής πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους και να ασχοληθεί με το γενικό φαινόμενο της φοροαποφυγής. Ζήτησε επίσης να συσταθεί ειδική ερευνητική επιτροπή στο ΕΚ καλώντας όλες τις πολιτικές ομάδες να στηρίξουν την πρότασή του αυτή.

Η Gabriele Zimmer (Ευρ.Εν.Αριστ., Γερμανία) ζήτησε από τον Γιουνκερ να εξηγήσει τα μέτρα που έλαβε ως Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και γιατί επέτρεψε στις επιχειρήσεις να αποφεύγουν την πληρωμή φόρων στη χώρα του κάτι που μειώνει τα διαθέσιμα κονδύλια για την καταπολέμηση της φτώχειας και την δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Ο Philippe Lamberts (Πράσινοι, Βέλγιο) δήλωσε ότι αυτοί που επωφελούνται από το φαινόμενο αυτό είναι οι πολυεθνικές ενώ το θύμα είναι τα ευρωπαϊκά κονδύλια και άρα οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Ο Paul Nuttall (ΕΕΑΔ, ΗΒ) κατηγόρησε τον κ. Γιούνκερ ότι όταν έκανε την εκστρατεία του για τις Ευρωεκλογές δήλωνε ότι θα υπεραμυνθεί της καταπολέμησης της φοροαποφυγής από τις πολυεθνικές ενώ στην πραγματικότητα το επέτρεψε στο Λουξεμβούργο.

Ο Bruno Gollnisch (Μη εγγεγραμμένοι, Γαλλία) κατηγόρησε τον κ. Γιούνκερ ότι χρησιμοποιεί τα σκάνδαλα για να αποκτήσει μεγαλύτερη εξουσία, ενώ υποστήριξε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εναρμόνιση τον φορολογικών νομοθεσιών παρά μόνο καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter