Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ιαπωνία - Ινδία: Ρότα σύσφιξης οικονομικών και αμυντικών δεσμών

eborevmatokivotia-0432

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έχει σήμερα στο Τόκιο συνομιλίες με τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόδι στο πλαίσιο της κοινής απόφασης των δυο χωρών να προχωρήσουν σε οικονομική, αμυντική και ενεργειακή συνεργασία, σε ένα «περιφερειακό περιβάλλον» όπου η Ινδία και η Ιαπωνία επιχειρούν να ακολουθήσουν τη δυναμική της Κίνας.

Το εγχείρημα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα ναυτιλιακά καθώς προοιωνίζει περεταίρω ανάπτυξη του short sea shipping σε θαλάσσιες ζώνες με αναδυόμενες αγορές όπου ήδη καταγράφονται σημαντικές εμπορικές συναλλαγές που δίνουν έργο σε ένα μεγάλο αριθμό πλοίων όλων των τύπων και κατηγοριών.

Μάλιστα τα στοιχεία που αναφέρονται σε αναλύσεις για την διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων καταγράφουν ανοδική δυναμική, στην ευρύτερη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Ινδίας, Ιαπωνία, Κίνας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Ινδία και Ιαπωνία έχουν σημαντική παρουσία στα ναυτιλιακά δρώμενα και η ενδυνάμωση της συνεργασίας τους σε οικονομικό πρωτίστως επίπεδο θεωρείται αξιοπρόσεκτη.

Με βάση τα στοιχεία πάντως στη σημερινή τους ατζέντα αναμένεται να συμφωνήσουν στη συνέχιση των κοινών θαλάσσιων ερευνών αλλά και των τριμερών ασκήσεων με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών. Μια συμφωνία για την ειρηνική μορφή της πυρηνικής συνεργασίας καθώς και η πώληση ιαπωνικών αντιδραστήρων στην Ινδία είναι επίσης στην ατζέντα των διμερών συνομιλιών.

Οι πρωθυπουργοί Άμπε και Μόδι θα συζητήσουν ακόμη την προτεινόμενη εξαγωγή από την Ιαπωνία του αεροσκάφους αναζήτησης και διάσωσης US2 καθώς και της κατασκευής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας στην Ινδία.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter