Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Der Spiegel: Ο φόβος αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη κάνει την Bundesbank να πει «ναι» στις αυξήσεις μισθών στη Γερμανία

bundesbank 1986179c

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζει τη θέση της Bundesbank, του ομοσπονδιακού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Γερμανίας, ότι οι μισθοί πρέπει να αυξηθούν περισσότερο στη χώρα αυτή, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Πέτερ Πρετ σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα στο περιοδικό Der Spiegel.

Οι συμφωνίες για την διατήρηση των μισθών σε χαμηλά επίπεδα ήταν απαραίτητες σε ορισμένα από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητά τους, επισήμανε ο Πρετ, σύμφωνα με το περιοδικό.

Αντιθέτως, σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου «ο πληθωρισμός είναι χαμηλός και η αγορά εργασίας βρίσκεται σε καλή κατάσταση», οι μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών είναι προσήκουσες, πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με το Spiegel.

Αυτό θα συνέβαλε η εξέλιξη των μισθών κατά μέσον όρο στην ευρωζώνη να προσεγγίσει το στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι κοντά στο 2%, κατά το σκεπτικό του Πρετ, σύμφωνα με το Spiegel.

Ιστορικά η Bundesbank θεωρείται σθεναρός υπέρμαχος της πολιτικής της συγκράτησης των μισθών, αλλά με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να παραμένει επί μακρόν κάτω από το 1% και τον δείκτη τιμών καταναλωτή να υπερβαίνει μόλις το 1,0% τον Ιούνιο στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ορισμένοι φοβούνται ότι θα ενσκήψει αποπληθωρισμός.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter