Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

PwC: Κενό 280 δισ. ευρώ θα αποκαλύψουν οι έλεγχοι της ΕΚΤ στις τράπεζες

euro-keno

Οι πιέσεις που θα ασκηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές αναμένεται να αποκαλύψουν ένα κεφαλαιακό κενό ύψους 280 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν να το καλύψουν εντός του 2014, ανέφερε η εταιρεία λογιστικού ελέγχου PricewaterhouseCoopers (PwC) σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα, Πέμπτη.

Τα βιβλία των τραπεζών της ευρωζώνης θα εξεταστούν από την ΕΚΤ το επόμενο έτος, διαδικασία η οποία πιθανολογείται ότι θα αποκαλύψει κεφαλαιακά κενά, εάν οι τράπεζες δεν έχουν προβλέψει να αποθεματοποιήσουν ποσά για να αντιμετωπίσουν επισφάλειες, όπως για παράδειγμα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Εξάλλου, οι ρυθμιστικές αρχές διαφόρων χωρών της ΕΕ επιβάλλουν πλέον πιο αυστηρά πρότυπα. Στην Ελβετία και στη Βρετανία έγιναν πρόσφατα προσπάθειες να καθοριστεί ένας «λόγος μόχλευσης», που αναγκάζει τις τράπεζες να διατηρούν υψηλής ποιότητας πόρους σε ένα ορισμένο ποσοστό επί του συνόλου του ενεργητικού τους.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με άλλα δύο ταραχώδη χρόνια» επισήμανε ο Μάιλς Κένεντι, στέλεχος της διεύθυνσης χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της PwC. «Για τις τράπεζες εκτός της εποπτείας της ΕΚΤ, οι προκλήσεις δεν είναι λιγότερο έντονες».

Τράπεζες όπως η Deutsche Bank και η Barclays ήδη έχουν εξασφαλίσει την αποθεματοποίηση επιπλέον κεφαλαίου ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά τα ευρήματα της PwC υπογραμμίζουν ότι η αγορά περιμένει ότι θα χρειαστούν περισσότερα.

Η PwC ανέφερε ότι ορισμένες τράπεζες μπορεί να καλύψουν μέρος του κενού που θα προκύψει εφαρμόζοντας μέτρα «αυτοβοήθειας», όπως η πώληση πόρων, αλλά υπολόγισε πως το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού ποσού στην Ευρώπη θα καλυπτόταν με περίπου 180 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια.

«Αν και οι ρυθμιστικές αρχές θα δώσουν πιθανόν στις τράπεζες κάποιο περιθώριο για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, οι αγορές θα ασκήσουν πολύ πιο άμεση πίεση» σημείωσε ο Κένεντι.

«Αναμένουμε το 2014 να σηματοδοτήσει μια μείζονα αλλαγή της έμφασης από την απομόχλευση των πόρων -συγκέντρωση διαθεσίμων και αποκλιμάκωση του κινδύνου-, στην απομόχλευση της έκθεσης (των τραπεζών σε οικονομικό κίνδυνο) -συγκέντρωση κεφαλαίων και αναδιαρθρώσεις».

Ο έλεγχος αντοχής των τραπεζών που πρόκειται να κάνει η ΕΚΤ, πριν αναλάβει το ρόλο του εποπτικού φορέα του χρηματοοικονομικού τομέα στην ευρωζώνη στα τέλη του 2014, θεωρείται ο πιο αυστηρός που έχουν αντιμετωπίσει ως σήμερα τα πιστωτικά ιδρύματα και αποσκοπεί να διαγραφεί κάθε αμφιβολία των επενδυτών για την υγεία τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter