Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εκτός Μνημονίου Ιρλανδία – Ισπανία

money-66

Εκτός Μνημονίου και με "καθαρό τρόπο", είναι επισήμως η Ιρλανδία και η Ισπανία, καθώς το Eurogroup επικύρωσε την έξοδο των δύο χωρών από τα προγράμματα στήριξης και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί κάποιος προστατευτικός μηχανισμός από τους δανειστές κατά την αρχική φάση εξόδου στις αγορές.

Έτσι, στις 15 Δεκεμβρίου η Ιρλανδία βγαίνει από το πρόγραμμα στήριξης «χωρίς να λάβει μια προληπτική γραμμή πιστώσεων» ενώ το ίδιο θα πράξει και η Ισπανία τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφερόμενος στο γεγονός, έδωσε συγχαρητήρια και στις δύο χώρες υπογραμμίζοντας ότι έδειξαν ισχυρή δέσμευση στα προγράμματα.

«Οι Ιρλανδοί και οι Ισπανοί πέρασαν μια δύσκολη περίοδο, όμως έχω εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι οι προσπάθειές τους θα αποδώσουν», σχολίασε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Για την Ισπανία, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε πως το Συμβούλιο στηρίζει πλήρως την απόφασή της για «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα.

Οι τράπεζες, τόνισε, είναι πλέον ισχυρές και οι ανισορροπίες μειώνονται. Οι ισπανικές Αρχές αναμένεται να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε.

Το Eurogroup εξέδωσε δύο ανακοινώσεις για την έξοδο της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από το μνημόνιο:

Η δήλωση για την Ιρλανδία
Η δήλωση για την Ισπανία

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter