Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μειοψήφησαν οι θιασώτες του ακριβού ευρώ στην συνεδρίαση της ΕΚΤ

money-euro-greece

Σφόδρα αντίθετοι στη μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25% εμφανίσθηκαν χθες στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Γιένς Βάϊτμαν και το Εκτελεστικό Μέλος της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν.

Οι διαφωνίες των δύο Γερμανών αξιωματούχων ανέδειξαν για ακόμη μια φορά τη διαφοροποίηση της γερμανικής πολιτικής και των γερμανικών συμφερόντων στο θέμα της πρόσθετης ρευστότητας , αλλά κυρίως στο σκέλος της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου. Κατέδειξαν δε πως ο κατακερματισμός στην Ευρωζώνη είναι τεράστιος και πως τα διαφορετικά επίπεδα πληθωρισμού εντός της ζώνης του ευρώ διαμορφώνουν διαφορετικά συμφέροντα που δύσκολα συγκλίνουν, ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο.
Πληροφορίες των πρακτορείων Bloomberg και Reuters αναφέρουν πως 1 στους 4 κεντρικούς τραπεζίτες στο ΔΣ της ΕΚΤ διαφοροποιήθηκαν χθες με την πρόταση για τη μείωση του επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας.
Συγκεκριμένα, ξεχώρισαν οι διαφωνίες των Βάιτμαν και Άσμουσεν, απέναντι στους οποίους στάθηκαν ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο Κρίστιαν Νόιερ, επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας, ο Πίτερ Πράτ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, κ.α.
Σημειώνεται πως τα γερμανικά «συμφέροντα» πλήττονται διπλά από τη μείωση του επιτοκίου του ευρώ κατά 0,25%, αφενός διότι οι γερμανικές εξαγωγές είναι «συντονισμένες» στο ανατιμημένο έναντι του δολαρίου ευρώ, αφετέρου διότι τα χρήματα των καταθετών στις γερμανικές τράπεζες θα οδεύσουν προς πιο κερδοφόρες επενδύσεις (πχ μετοχές).
Οι αντιδράσεις των τραπεζών και των ασφαλιστικών ομίλων της Γερμανίας στη μείωση των επιτοκίων του ευρώ δικαιολογούν εν μέρει την αποστασιοποίηση των κ.κ. Βάϊτμαν και Άσμουσεν.
Ο Σύνδεσμος των Γερμανικών Ασφαλιστικών Εταιρειών (GDV) χαρακτήρισε «ολέθριο μήνυμα» τη μείωση των επιτοκίων υποστηρίζοντας πως μειώνουν τις πιέσεις που ασκούνται στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες προκειμένου αυτές να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις τους.
Ο Σύνδεσμος Γερμανικών Ιδιωτικών Τραπεζών (BdB) προειδοποίησε ότι μεσομακροπρόθεσμα θα ενταθούν οι κίνδυνοι, κυρίως ο κίνδυνος εσφαλμένης εκτίμησης των ρίσκων, εσφαλμένων επενδυτικών αποφάσεων, ενώ προειδοποίησε για πιθανή πρόκληση φούσκας στις τιμές των ακινήτων.
Πηγή: in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter