Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τζον Κέρι για «Our Ocean Greece 2024»: Η Ελλάδα βγαίνει μπροστά και ηγείται μιας προσπάθειας που θα κάνει τη διαφορά για ολόκληρο τον πλανήτη

0keri

Το μήνυμα πως «η Ελλάδα κάνει ό,τι κάνει συνήθως, δηλαδή βγαίνει μπροστά και ηγείται μιας προσπάθειας που θα κάνει τη διαφορά για ολόκληρο τον πλανήτη», έστειλε ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου για το Κλίμα Τζον Κέρι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε στην εκδήλωση του ΥΠΕΞ ενόψει της διοργάνωσης από την Ελλάδα της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Greece 2024».

Επίσης, ο Τζον Κέρι εξέφρασε την πεποίθηση πως «καθώς προχωρούμε προς την 9η έκδοση της Διάσκεψης, η Ελλάδα θα βγει μπροστά και θα παρέχει την απαραίτητη ηγεσία», επισήμανε πως προσβλέπει να συνεργαστεί με τη χώρα μας τα επόμενα δύο χρόνια κατά την προετοιμασία «αυτής της σημαντικής Διάσκεψης» και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για «τον ηγετικό ρόλο» που διαδραματίζουν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε στην αρχαία Ελλάδα επικαλούμενος τη ρήση του Αχιλλέα στην Ιλιάδα ότι ο ωκεανός είναι η πηγή των πάντων. «Η Ελλάδα έχει προφανώς μια ιστορία που πηγαίνει τόσο πίσω όσο και η ίδια η ιστορία. Όπως όλοι γνωρίζουμε, μία από τις μεγάλες μορφές της ελληνικής μυθολογίας, ο Αχιλλέας, στην Ιλιάδα αναφέρεται να λέει ότι ο Ωκεανός είναι η πηγή των πάντων. Αν προσεγγίσουμε το θέμα κατ’ αυτό τον τρόπο, αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων για τους ωκεανούς. Με την αντιμετώπισή τους, πραγματικά προστατεύεται η ζωή στον ίδιο τον πλανήτη και καθίσταται αυτός καθαρότερος, ασφαλέστερος, υγιέστερος. Και ως αποτέλεσμα, επωφελούμαστε όλοι μας, σε όλο τον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας στη διοργάνωση της 9ης Διάσκεψης από την Ελλάδα, ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου εξέφρασε τον «ενθουσιασμό» των ΗΠΑ για το γεγονός αυτό και έδωσε έμφαση στο ότι η χώρα μας είναι «ένας αξιοθαύμαστος παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της ναυτιλίας». «Έχουμε ήδη δει κάποιες ναυτιλιακές εταιρείες να αρχίζουν να προβαίνουν σε ανακοινώσεις για την κατασκευή και αγορά πλοίων εντελώς απαλλαγμένων από εκπομπές άνθρακα και να αρχίζουν να αλλάζουν τους θαλάσσιους διαδρόμους από το λιμάνι μέσω των ωκεανών μέχρι το λιμάνι προορισμού. Έτσι ώστε όλες οι πρακτικές εντός αυτών των θαλάσσιων διαδρόμων να είναι "πράσινες"» υπογράμμισε.

Ένα επιπλέον πράγμα που χρήζει αντιμετώπισης, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, δεν είναι μόνο οι ναυτιλιακές, αλλά και οι αλιευτικές πρακτικές. «Σπαταλούμε πάρα πολλά χρήματα για την ιχνηλάτηση ελάχιστων αλιευμάτων σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν παράνομα αλιευτικά σκάφη στους ωκεανούς, στην ανοικτή θάλασσα, με τη στήριξη των χωρών τους και τα οποία στις μέρες μας κυριολεκτικά απομυζούν τους ωκεανούς. Και αυτό θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των αλιευτικών αποθεμάτων. Για παράδειγμα, ο γαλάζιος τόνος έχει μειωθεί σήμερα στο 5% περίπου του κανονικού του αποθέματος και απειλείται με εξαφάνιση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Περαιτέρω, ο Τζον Κέρι ανέδειξε πως οι ωκεανοί είναι ζωτικής σημασίας για την ίδια τη ζωή στον πλανήτη και προειδοποίησε ότι σήμερα βρίσκονται σε κρίση. «Και η κρίση αυτή δεν είναι μόνο ένα απλό πρόβλημα ρύπανσης. Είναι ένα πολύ πιο σύνθετο πρόβλημα. Διότι οι ωκεανοί ελέγχουν το κλίμα μας σε παγκόσμια κλίμακα. Και είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας για τον κύκλο της ζωής και της σχέσης μεταξύ της κλιματικής κρίσης και της κρίσης των ωκεανών. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η ρύπανση των αερίων του θερμοκηπίου ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα, ταξιδεύει σε όλο τον πλανήτη, αλλά πέφτει με τις βροχοπτώσεις στον ωκεανό. Και αυτές οι βροχοπτώσεις μεταφέρουν τεράστια επίπεδα υψηλής οξύτητας που αλλάζει προς το χειρότερο τη χημεία του ωκεανού. Αλλάζει επίσης, τα αποθέματα τροφίμων και έχει αντίκτυπο στα καρκινοειδή, μαλακώνοντας το κέλυφός τους» εξήγησε.

Εξάλλου, προέταξε πως το πιο σημαντικό είναι ότι πρόκειται επιπλέον για κρίση του κλίματος, διότι η αύξηση της θερμοκρασίας της γης, που προέρχεται από τα αέρια του θερμοκηπίου, απορροφάται κατά 90% από τους ωκεανούς. Έτσι, οι ωκεανοί θερμαίνονται και η χημεία τους αλλάζει περισσότερο από ό,τι έχει αλλάξει εδώ και εκατομμύρια χρόνια, προσέθεσε.

Αναφερόμενος στην 7η Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε φέτος στο Παλάου, είπε ότι περισσότερα από 70 έθνη συναντήθηκαν και ανέλαβαν δεσμεύσεις, περίπου 400 δεσμεύσεις, συνολικής αξίας περίπου 16 δισ. δολαρίων.

Ακόμα, συμπέρανε πως από την έναρξη της Διάσκεψης «Our Ocean», έχουν προσφερθεί περισσότερα από 100 δισ. δολάρια στις προσπάθειες για την προστασία των θαλάσσιων περιοχών, των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, «για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τις αλιευτικές πρακτικές και για να αντιμετωπίσουμε τη ρύπανση από πλαστικά. Και το πιο σημαντικό, για να κατανοήσουμε τη σύνδεση με την ίδια την κλιματική κρίση».

Σημειώνεται πως την 8η Διεθνή Διάσκεψη «Our Ocean» θα φιλοξενήσει ο Παναμάς.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter