Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εμ. Μακρόν: Θέλουμε να προστατεύσουμε την ακεραιότητα των κρατών μας, προωθώντας την ασφάλεια και την σταθερότητα στις περιοχές μας

0MACMITS

«Υπέγραψα μόλις τώρα μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια, που είναι απαύγασμα μιας εργασίας από τον Ιούλιο του 2018 και κυρίως καρπός των τελευταίων 18 μηνών που οδήγησαν τη Γαλλία να δεσμευτεί στο πλευρό σας το καλοκαίρι του 2020» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν

κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την τελετή υπογραφής της Συμφωνίας για την στρατηγική εταιρική σχέση σε Άμυνα και Ασφάλεια μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας.

Ο κ. Μακρόν τόνισε ότι το περασμένο καλοκαίρι «εντατικοποιήσαμε τη συνεργασία που καταλήγει στη συμφωνία να δυναμώσουμε και να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία μας στη βάση των κοινών μας συμφερόντων».

Πρόσθεσε επίσης ότι «θέλουμε να προστατεύσουμε την ακεραιότητα αμφοτέρων των κρατών μας, προωθώντας την ασφάλεια και την σταθερότητα στις κοινές μας περιοχές».

Ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για εμβάθυνση της συνεργασίας στα στρατηγικά διακυβεύματα στο στρατιωτικό κομμάτι, κάτι που μεταφράζεται -όπως είπε- από την ελληνική απόφαση να αποκτήσει τα αεροσκάφη Rafalle και την απόφαση να αποκτήσει τρεις φρεγάτες τύπου Belharra που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία.

«Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στο αμοιβαίο σχέδιο των δικών μας δεσμεύσεων στο επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ επεκτείνοντας και ενδυναμώνοντας τις σχέσεις για την προστασία της δικής μας περιοχής επ’ ωφελεία της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια» ανέφερε ο κ.Μακρόν.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ιστορική ημέρα για Ελλάδα και Γαλλία–Συμφωνία για τις τρεις φρεγάτες Belharra

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία, γιατί με τον Πρόεδρο Μακρόν αποφασίσαμε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας, διευρύνοντας παράλληλα την διάθεση των κρατών μας για συμπαράταξη, για αμοιβαία συνδρομή και για κοινή δράση σε όλα τα πεδία. Η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια δεν αποτυπώνει μόνο αλλά ενισχύει μια πραγματικότητα η οποία είναι γνωστή σε όλους πως οι δύο χώρες μας Ελλάδα και Γαλλία έχουν ήδη αναπτύξει μια πολύ ισχυρή συμμαχική σχέση που ουσιαστικά υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του για τη στρατηγική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και την αγορά φρεγατών Belharra.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter