Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Brexit: Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία

0brexit11

Οι διαπραγματευτές της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τη νέα εμπορική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου του Brexit, ανακοίνωσαν ταυτόχρονα χθες βράδυ Λονδίνο και Βρυξέλλες.
«Μετά από μία εβδομάδα εντατικών διαπραγματεύσεων στο Λονδίνο με τον Ντέιβιντ Φροστ (σ.σ. τον διαπραγματευτή της Βρετανίας) συμφωνήσαμε απόψε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία», λόγω σημαντικών διαφορών σε τρεις τομείς, τους ίσους όρους ανταγωνισμού, τη διακυβέρνηση και την αλιεία, ανέφερε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα συζητήσουν την «τρέχουσα κατάσταση» αύριο το απόγευμα, πρόσθεσε.
Μια παρόμοια ανακοίνωση ανήρτησε και ο Φροστ σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Χωρίς συμφωνία η οποία θα πλαισιώνει την σχέση τους από την 1η Ιανουαρίου, οι συναλλαγές ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση θα διέπονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, δηλαδή με την επιβολή δασμών και ποσοστώσεων, με τον κίνδυνο ενός νέου οικονομικού σοκ, που θα προστεθεί στο σοκ της επιδημίας του κορονοϊού.
Τρία ακανθώδη θέματα μπλοκάρουν την επίτευξη συμφωνίας: η πρόσβαση των ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα, οι όροι ισότιμου ανταγωνισμού και ο τρόπος διευθέτησης των διαφορών που θα προκύπτουν από την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας.
Κυβερνητική πηγή στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έφερε νέα αιτήματα, απροσδόκητα και αυστηρότερα, σχετικά με τις κρατικές επιδοτήσεις, υπό την πίεση της Γαλλίας.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Αλοκ Σάρμα δήλωσε στο BBC ότι οι διαπραγματεύσεις του Brexit βρίσκονται σε δύσκολη φάση, με μία σειρά «ευαίσθητων θεμάτων» να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
«Θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ενωση να αναγνωρίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα. Σε αυτήν την βάση πρέπει να επιτευχθεί η συμφωνία».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter