Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Προς Αρκτική κατευθύνεται ο πλωτός πυρηνικός σταθμός«Akademik Lomonosov»

0pirinikos

Ο πρώτος πλωτός πυρηνικός σταθμός της Ρωσίας απέπλευσε χθες από το λιμάνι του Μουρμάνσκ στην Αρκτική για να παράσχει ενέργεια σε μια από τις πιο απομακρυσμένες περιφέρειες της χώρας, προκαλώντας περιβαλλοντικές ανησυχίες.
Ο σταθμός, ο οποίος φέρει την ονομασία «Akademik Lomonosov» και κατασκευάσθηκε από τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, ξεκίνησε για ένα ταξίδι 5.000 χιλιομέτρων μέσα από τα ύδατα της Αρκτικής για να φθάσει στην περιφέρεια Τσουκότκα, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Βερίγγειου Πορθμού από την Αλάσκα.
Ο σταθμός, ο οποίος είναι φορτωμένος με πυρηνικό καύσιμο, θα αντικαταστήσει έναν σταθμό ενέργειας που λειτουργεί με άνθρακα και έναν παλιό πυρηνικό σταθμό που εφοδιάζουν με ηλεκτρικό περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην πόλη Πεβέκ.
Η Rosatom υπογραμμίζει πως ο σταθμός είναι ασφαλής και μπορεί να χρησιμεύσει ως μια νέα πηγή ενέργειας για τις πιο απομονωμένες κοινότητες του πλανήτη, όμως περιβαλλοντολόγοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον κίνδυνο πυρηνικών ατυχημάτων.

H Greenpeace έχει αποκαλέσει τον σταθμό «πυρηνικό Τιτανικό».

«Πιστεύουμε πως ένας πλωτός σταθμός πυρηνικής ενέργειας είναι ένας υπερβολικά ριψοκίνδυνος και δαπανηρός τρόπος για να έχεις ενέργεια», δήλωσε στο Ρόιτερ ο Ρασίντ Αλίμοφ της Greenpeace.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η μονάδα δεν κατασκευάσθηκε με στόχο να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Τσουκότκα, αλλά μάλλον για να χρησιμεύσει ως μοντέλο για πιθανούς ξένους αγοραστές.
Η Rosatom δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter