Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κατανόηση της Κίνας για το Κυπριακό και την κυπριακή ΑΟΖ

0pavlopoulos Kina2

Συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζιπίνγκ είχε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κίνα όπου διαπίστωσε κατανόηση και από την πλευρά της Κίνας για το Κυπριακό και την κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Κινέζος Πρόεδρος υποδέχθηκε στην είσοδο του Μεγάρου του Λαού τον κ. Παυλόπουλο και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες επιθεώρησαν τιμητικό άγημα της Προεδρικής Φρουράς της Κίνας, ενώ δεκάδες μαθητές και μαθήτριες, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Μέγαρο του Λαού, υποδέχθηκαν τους δύο άνδρες κρατώντας στα χέρια σημαίες της Ελλάδας και της Κίνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δύο άνδρες, κατά τη συνάντησή τους, συζήτησαν για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την πορεία τους. Ο κ. Παυλόπουλος έθεσε στον Κινέζο ομόλογό του τα εθνικά θέματα, για τα οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Τζιπίνγκ εξέφρασε τη στήριξή του. Επίσης, οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης του Διαλόγου των Πολιτισμών.
Ο κ. Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, τόνισε: «Εμείς οι Έλληνες, επειδή ακριβώς αισθανόμαστε ως μέλη της διεθνούς κοινότητας και βεβαίως ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι΄αυτό και τα εθνικά μας θέματα ακόμη τα θέτουμε πάνω σε αυτή τη βάση. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος, εξήγησα ότι η λύση του Κυπριακού με βάση τον σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου, όπως επίσης η υπεράσπιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου -που είναι και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- στην ουσία συνιστούν επιταγές σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Και νομίζω, χωρίς να θέλω να υπερβάλλω προς αυτή την κατεύθυνση, ότι υπάρχει κατανόηση από την πλευρά της Κίνας, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, όταν μάλιστα αυτή την ώρα έχουμε την κατανόηση και από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών και ΝΑΤΟ και από πλευράς ιδίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας και Κίνας-ΕΕ ο κ. Παυλόπουλος τόνισε προς τον Κινέζο Πρόεδρο: «Οι Έλληνες βλέπουμε την Ελλάδα ως μέρος της διεθνούς κοινότητας, ως εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούμε και ως προς τις σχέσεις μας με την Κίνα. Κατέστησα σαφές ότι επιδιώκουμε τις καλύτερες κατά το δυνατόν σχέσεις με την Κίνα, πάντοτε όμως με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις και το εμπόριο, και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το πλαίσιο το ευρωπαϊκό για τις ίδιες σχέσεις».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «είναι προς όφελος και της Κίνας και της Δύσης και της Ευρώπης να συνεργασθούν πάνω σ΄ αυτή την κατεύθυνση, γιατί αυτή η οικονομική συνεργασία θα είναι η βάση για μια ευρύτερη συνεργασία και συνδημιουργία σε διεθνές επίπεδο, κάτι το οποίο έχουμε ανάγκη όλοι. Εξήγησα, επίσης, ότι βάση αυτής της συνεργασίας μπορεί και πρέπει να είναι ο Διάλογος των Πολιτισμών. Είναι λάθος, όπως τόνισα - το έχω πει επανειλημμένα, το τόνισα για μια ακόμη φορά- να πιστεύουμε ότι υπάρχει σύγκρουση πολιτισμών. Όλως αντιθέτως, υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας, την οποία εμείς ο Έλληνες θέλουμε να αποκαταστήσουμε, με όσα μέσα διαθέτουμε. Και το καλύτερο μέσο φυσικά είναι ο Διάλογος των Πολιτισμών. Μέσα από αυτόν τον Διάλογο των Πολιτισμών, μπορούμε να καταλάβουμε ότι έχουμε πολύ περισσότερα πράγματα που μας ενώνουν, από εκείνα τα οποία μας χωρίζουν».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter