Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου σε θέματα υποδομών και μεταφορών

0spirtzis33

Τη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου σε σημαντικά θέματα όπως οι υποδομές, οι αερομεταφορές, οι αστικές συγκοινωνίες, τα μέσα σταθερής τροχιάς, αλλά και η οδική ασφάλεια δρομολόγησαν οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Ελλάδας και Κύπρου, Χρήστος Σπίρτζης και Βασιλική Αναστασιάδου, που συναντήθηκαν το μεσημέρι στην Αθήνα. Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας και αποφάσισαν να συστήσουν ομάδες εργασίας που θα εξειδικεύσουν τα θέματα της συνεργασίας, τα οποία θα οριστικοποιηθούν κατά την επίσκεψη του κ. Σπίρτζη στην Κύπρο, σύντομα.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Υποδομών, «η συνεργασία των δύο πλευρών όλα αυτά τα χρόνια είναι άριστη, αλλά αυτό που δεν έχει γίνει είναι να υπάρχουν κοινές ομάδες εργασίας σε μια σειρά από τομείς. Είναι προφανές, ότι διευκολύνει πάρα πολύ τη συνεργασία το ότι είμαστε ένα έθνος με κοινή γλώσσα, άρα σε θέματα προδιαγραφών, νομοθεσίας, θεσμικού πλαισίου, μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία η μία χώρα της άλλης στα δύο υπουργεία, οι δημόσιοι φορείς, αλλά και οι ιδιωτικές εταιρείες. Αυτή η συνεργασία στα θέματα των υπουργείων Μεταφορών είναι κρίσιμη για να παρακολουθούμε και τις τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και τις βέλτιστες πρακτικές. Έχουν να κερδίσουν οι δύο χώρες από μία τέτοια στενή συνεργασία και οι δύο λαοί».
«Έχουμε πολύ μεγάλα έργα υποδομών για τις μεταφορές μπροστά μας και μεγάλα διακυβεύματα, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν οι υποδομές και η συνεργασία για να αξιοποιήσουμε τη γεωγραφική μας θέση, τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα που έχουμε. Άρα, υπάρχει ανάγκη να τρέξουμε για τα θέματα των μεταφορών, αλλά και σε θέματα θεσμικού πλαισίου και λειτουργίας και σε υποδομές» υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε: «Πολύ σύντομα θα επισκεφτώ την Κύπρο, μετά από την πρόσκληση της Βασιλικής, για να είναι συγκεκριμένες και στελεχωμένες οι ομάδες εργασίας που προβλέπονται και στο μνημόνιο συνεργασίας για θέματα αερομεταφορών, για θέματα αστικών συγκοινωνιών και μέσων σταθερής τροχιάς. Για θέματα οδικής ασφάλειας, που είναι θέματα πολύ υψηλά στην ιεράρχηση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να υλοποιήσουμε αυτά που είναι κοινοί στόχοι για τους δύο λαούς».
Απο την πλευρά της, η κ. Αναστασιάδου σημείωσε ότι «το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε θα μας επιτρέψει να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας, να την τροχοδρομήσουμε και να τη συγκεκριμενοποιήσουμε πάνω σε τομείς των μεταφορών, των υποδομών, της βιώσιμης κινητικότητας, της οδικής ασφάλειας. Τομείς κοινού ενδιαφέροντος, που ενδιαφέρουν τόσο εσάς όσο και εμάς, και που νομίζω ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας, την τεχνογνωσία μας και τις εμπειρίες μας, θα καταφέρουμε πολύ περισσότερα από ό,τι ο καθένας μόνος του».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter