Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Φ. Χάμοντ: Η Βρετανία θα αναγκασθεί πιθανότατα να καθυστερήσει την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση

0Brexit2

Η Βρετανία θα αναγκασθεί πιθανότατα να καθυστερήσει την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν οι βουλευτές απορρίψουν την προτεινόμενη από τη κυβέρνηση συμφωνία διαζυγίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.
Εάν η Τερέζα Μέι δεν κατορθώσει να αποσπάσει την έγκριση της συμφωνίας από την Βουλή των Κοινοτήτων, τότε οι βουλευτές θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα καθυστερήσουν το Brexit ή να ρίξουν στα βράχια την πέμπτη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο αποχωρώντας χωρίς συμφωνία.
«Η κυβέρνηση γνωρίζει για το ποια είναι η πρόθεση του κοινοβουλίου ως προς αυτό. Το κοινοβούλιο θα ψηφίσει να μην υπάρξει αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Είμαι πεπεισμένος γι΄αυτό», δήλωσε ο Φίλιπ Χάμοντ στο BBC.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί θεωρητικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε 22 ημέρες, αλλά εάν οι βουλευτές απορρίψουν την συμφωνία, αυτό θα θέσει σε αμφιβολία το πώς, το πότε και το εάν θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη στροφή εξωτερικής και εμπορικής πολιτικής της Βρετανίας εδώ και μισό αιώνα.
Ο Χάμοντ προειδοποίησε τους ευρωφοβικούς του συναδέλφους ότι, εάν δε υποστηρίξουν την συμφωνία της κυβέρνησης, έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ακόμη στενότερης σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Τότε θα βρεθούμε σε άγνωστα εδάφη, όπου θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση στην Βουλή των Κοινοτήτων και αυτό θα σημαίνει αναπόφευκτα ότι θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί. Ο τρόπος για να αποφύγουν αυτό οι συνάδελφοί μου είναι να ψηφίσουν την συμφωνία».
Στις 15 Ιανουαρίου, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων (432-202) απέρριψε την συμφωνία διαζυγίου που είχε συνομολογήσει η πρωθυπουργός με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως εξαιτίας της ρύθμισης του backstop, η οποία έχει ως στόχο την αποφυγή της επαναφοράς ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter