Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ο ΥΝΑΝΠ στη 2η Ευρω –Αραβική Σύνοδο (EU Arab World Summit)

kouroublis 170112sk

Στις εργασίες της 2ης Ευρω - Αραβικής Συνόδου (EU Arab World Summit), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, συμμετείχε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής. Η θεματολογία της Συνόδου κάλυψε ένα σύνολο ζητημάτων που αφορούν τη συνεργασία της Ε.Ε. και του αραβικού κόσμου στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, του τουρισμού, του εμπορίου, της ναυτιλίας, των αναπτυξιακών επενδύσεων, της ασφάλειας, της ενέργειας, των έργων υποδομών και τέλος της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και εκπαίδευσης.
Ο κ. Κουρουμπλής, αφού συνεχάρη τους ανθρώπους που ανέλαβαν την πρωτοβουλία γι’ αυτή τη διοργάνωση, αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες, που όπως τόνισε, αναπτύχθηκαν με γρήγορους ρυθμούς μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως “γέφυρα” μεταξύ της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου και συμπλήρωσε «η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακά στενούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο, με τον οποίο μοιραζόμαστε ιστορία, βιώματα, συνήθειες και αξίες».
Στην αναφορά του για τη ναυτιλία ο υπουργός είπε «Η ναυτιλία είναι ένας κρίσιμος τομέας και ένας κρίκος ισχυρός, που μπορεί να συμβάλλει στην ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των σχέσεων του αραβικού κόσμου με την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η ελληνική ναυτιλία έδειξε ότι έχει το ταμπεραμέντο και την ικανότητα να αντιμετωπίζει κρίσεις που δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν πολύ ισχυρότερες οικονομικά ναυτιλίες. Και αυτό δείχνει ότι η κουλτούρα των Ελλήνων εφοπλιστών έχει πολύ ισχυρό dna κι έτσι αντέχει τις κρίσεις. Το ΥΝΑΝΠ στηρίζει αυτή την προσπάθεια με κάθε τρόπο, εμπεδώνοντας ακριβώς, ένα κλίμα θεσμικής σταθερότητας που αποτελεί το υπόβαθρο, πάνω στο οποίο μπορεί να χτιστεί η εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει η χώρα πιο ελκτική. Αξίζει στο σημείο αυτό, να αναφέρω πως πριν έρθω σήμερα εδώ, υπέγραψα την εγκατάσταση στον Πειραιά, οκτώ νέων ναυτιλιακών εταιριών και αυτός είναι ένας αριθμός πάρα πολύ ενθαρρυντικός και σημαντικός.
Όπως πολύ σωστά επισημάνθηκε, ο αραβικός κόσμος είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου. Αλλά και η Ελλάδα είναι εξίσου σημαντικός μεταφορέας πετρελαίου με σύγχρονα πλοία, που μεταφέρουν αυτόν τον πλούτο που παράγει ο αραβικός κόσμος σε διάφορα λιμάνια. Η ελληνική, λοιπόν, ναυτιλία αποτελεί έναν παγκόσμιο παράγοντα στη μεταφορά τροφίμων, πετρελαίου και άλλων προϊόντων.
Στο πλαίσιο του ΙΜΟ συνεργαζόμαστε με τις αραβικές χώρες, γιατί εμείς θεωρούμε ότι ο διεθνής οργανισμός είναι ένας φορέας που ενώνει την παγκόσμια ναυτιλία και μορφοποιεί τους κανόνες, που πρέπει να τη διέπουν σε διεθνές επίπεδο, δεδομένου ότι η ναυτιλία είναι μια παγκόσμια διεθνής παρουσία που ενώνει τους λαούς, τους πολιτισμούς, τις οικονομίες, τις σχέσεις των ανθρώπων.
Σύμφωνα με αυτή την αντίληψη, που διακατέχει και την πολιτική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ, έχουμε προχωρήσει σε ναυτιλιακές συμφωνίες με την Αίγυπτο, το Μαρόκο, τη Συρία, την Ιορδανία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ σε τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης, είναι διμερείς συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία και την Τυνησία. Έχουμε επαφές και με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, γιατί αυτές οι ναυτιλιακές συμφωνίες, είναι το υπόβαθρο πάνω στο οποίο πρέπει να χτίσουμε μια υγιή σχέση μεταξύ των ναυτιλιών όλων αυτών των χωρών. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το ΥΝΑΝΠ και ολόκληρη η Κυβέρνηση είμαστε ανοιχτοί στις συνεργασίες».
Αναφερόμενος στον τομέα της κρουαζιέρας ο υπουργός δήλωσε «Υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια να υπάρξει συνεργασία στον τομέα αυτό. Είναι ένας τομέας δυναμικά αναπτυσσόμενος, όπου η Ελλάδα ενισχύει την πρωτοβουλία των επενδύσεων που μπορούν να γίνουν σε ελληνικά λιμάνια, από εταιρίες κρουαζιέρας. Επίσης, η συνεργασία λιμανιών, όπως είναι αυτή του Πειραιά με την Αλεξάνδρεια και άλλα λιμάνια της Αιγύπτου. Η προσπάθεια της Ελλάδας να ενισχύσει τον τομέα της κρουαζιέρας, δεν μπορεί παρά να επιτευχθεί σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες. Η κρουαζιέρα αποτελεί χαρακτηριστική ευκαιρία για συν-ανάπτυξη μεταξύ της Ελλάδας και άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, που αποτελούν κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς ιστορικού, θρησκευτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες για λιμενική συνεργασία και με άλλες χώρες της περιοχής και, όπου αυτό είναι οικονομικά βιώσιμο, να επιδιώξουμε και επιβατικές θαλάσσιες συνδέσεις».
Ο κ. Κουρουμπλής πρόσθεσε στη συνέχεια πως ένας πολύ σημαντικός τομέας, που θα μπορούσε να τον δει θετικά ο αραβικός κόσμος, είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, ενός δικτύου 25-30 εταιριών σύγχρονων μέσων εξαρτημάτων πλοίων. Συγκεκριμένα είπε «πρόκειται για έναν δυναμικό τομέα με πολύ ικανούς ανθρώπους, που μπορεί να συμβάλλει σε μεγάλες συμπαραγωγές και συνεργασίες με κεφάλαια, που μπορούν να επενδυθούν στην Ελλάδα με ασφάλεια» .
Ο υπουργός έκλεισε την ομιλία του, αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα. Όπως είπε «η Ελλάδα επωμίστηκε ένα τεράστιο βάρος, για το οποίο δεν έφερε καμία ευθύνη. Αντιμετώπισε όμως, με τη μεγαλύτερη ανθρωπιά και αλληλεγγύη όλον αυτόν τον μουσουλμανικό κόσμο, που στην πλειοψηφία τους ήταν Άραβες πολίτες. Και αυτό είναι άλλη μια κοινωνική επένδυση, κρίσιμη και ουσιαστική, που αποδεικνύει τα συναισθήματα που τρέφει αυτός ο λαός, προς τον αραβικό κόσμο. Γι ‘αυτό η Ελλάδα περιμένει τον αραβικό κόσμο να επενδύσει στην Ελλάδα».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter