Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μεξικό: Τουλάχιστον έξι νεκροί από τον σεισμό των 8,1 Ρίχτερ - Τσουνάμι 70 πόντων

earthquake1 thumb large

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό 8,1 βαθμών που σημειώθηκε στις νότιες ακτές του Μεξικού τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGA), ενώ καταγράφηκε και τσουνάμι με το μέγιστο ύψος των κυμάτων να φτάνει τα 70 εκατοστά. Το επίκεντρό του σεισμού ήταν 87 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλη Πιχιχιάπαν στην Πολιτεία Τσιάπας και είχε εστιακό βάθος περίπου 70 χιλιόμετρα, ενώ σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μεξικού ο σεισμός ήταν μεγέθους 8,4 βαθμών.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας Τσιάπας, που βρίσκεται στο νότιο Μεξικό, Μανουέλ Βάσκο διευκρίνισε πως τρεις άνθρωποι, οι δύο από τους οποίους γυναίκες, σκοτώθηκαν από την κατάρρευση του σπιτιού τους.

Στη νοτιοανατολική Πολιτεία Ταμπάσκο, ένα παιδί σκοτώθηκε επίσης από την κατάρρευση ενός σπιτιού. Ένα βρέφος που βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη υπέκυψε μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης που προκλήθηκε από τον σεισμό.

Στην περιοχή καταγράφηκε έντονη μετασεισμική ακολουθία, με δονήσεις από 4,9 εως 5,7 Ρίχτερ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός τόσο στην πρωτεύουσα της χώρας όσο και στην πόλη της Γουατεμάλας, με κατοίκους της περιοχής να αναφέρουν πως η σεισμική δόνηση κράτησε περίπου ένα λεπτό.

Οι κάτοικοι της πόλης του Μεξικό βγήκαν στους δρόμους, ενώ πολλοί συναγερμοί αυτοκινήτων τέθηκαν σε λειτουργία μετά τον σεισμό που σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυκτα. Σε κάποιες συνοικίες υπήρχε και διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για περιορισμένες ζημιές στην πόλη του Μεξικού.

Στο νότιο τμήμα του Μεξικού κάποια κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, μεταξύ αυτών και ένα ξενοδοχείο όπου οι διασώστες ερευνούν για τυχόν εγκλωβισμένους στα συντρίμμια.

Τζάμια έσπασαν στο αεροδρόμιο της πόλης του Μεξικού, ενώ διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε κάποιες συνοικίες της πόλης.

Το USGS έχει καταγράψει πολλούς μετασεισμούς μεγέθους από 4,3 ως 5,7 βαθμούς.

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Pemex ανακοίνωσε ότι ελέγχει τις εγκαταστάσεις της για τυχόν ζημιές, όμως προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για προβλήματα, ούτε στο διυλιστήριο Σαλίνα Κρους που βρίσκεται στην ίδια περιοχή με το επίκεντρο του σεισμού.

Η πολιτική προστασία του Μεξικού ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό που έχει καταγραφεί στη χώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1985 που προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και την κατάρρευση πολλών κτιρίων.

Το 1985 μια σεισμική δόνηση μεγέθους 8,1 βαθμών είχε καταστρέψει μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας του Μεξικού και είχε προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, επεσήμανε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι έχουν τεθεί σε λειτουργία «τα πρωτόκολλα της πολιτικής προστασία» εξαιτίας της ισχύος της σεισμικής δόνησης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, Τζίμι Μοράλες έκανε έκκληση μέσω της δημόσιας τηλεόρασης για ψυχραιμία.

Το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι Ειρηνικού έκανε γνωστό ότι επικίνδυνα κύματα από τσουνάμι είναι πιθανόν να καταγραφούν τις επόμενες τρεις ώρες, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει απειλή για τη Χαβάη και τα νησιά Σαμόα.

Στις Φιλιππίνες, 14.000 χιλιόμετρα μακριά, η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών έθεσε τις ανατολικές ακτές της χώρας σε κατάσταση συναγερμού. Δεν έχει ζητηθεί η απομάκρυνση του πληθυσμού, όμως οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί να παρακολουθούν τα έκτακτα δελτία.

Πηγή: Reuters, CNN

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter