Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Forbes: Η Κίνα στέλνει μια ηχηρή προειδοποίηση στην Ινδία

china india flags

Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία για την κατασκευή ενός δρόμου επιδεινώνεται. Αυτή την εβδομάδα, το Πεκίνο έστειλε ένα ηχηρό και σαφές μήνυμα προς την Ινδία: σταματήστε να χαλάτε τα σχέδιά μας, διαφορετικά θα υποστείτε πολύ "μεγαλύτερες ζημιές" από ό,τι το 1962. Αυτό, σύμφωνα με το περιοδικό Globaltimes, το οποίο αναφέρει ότι το Πεκίνο αντέδρασε στη στρατιωτική κινητοποίηση της Ινδίας στην περιοχή Dokalam της ομόσπονδης πολιτείας Sikkim προκειμένου να εμποδίσει τις προσπάθειες του κινεζικού στρατού να κατασκευάσει έναν δρόμο.

"Εάν το Νέο Δελχί πιστεύει ότι η στρατιωτική τους δύναμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός στην περιοχή Donglang και είναι έτοιμοι για έναν πόλεμο σε δυόμισι μέτωπα, πρέπει να πούμε στην Ινδία ότι οι Κινέζοι περιφρονούν τη στρατιωτική της δύναμη. Ο Jaitley έχει δίκιο ότι η Ινδία του 2017 είναι διαφορετική από εκείνη του 1962 - θα υποστεί μεγαλύτερες απώλειες από ό, τι το 1962 αν υποκινήσει στρατιωτικές συγκρούσεις".

Οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τις συνεχιζόμενες διαμάχες μεταξύ Κίνας και Ινδίας, καθώς γεννούν γεωπολιτικούς κινδύνους για τις αγορές στην περιοχή. Ειδικά, εάν οδηγήσουν σε έναν άμεσο πόλεμο, όπως συνέβη το 1962.

Οι δύο χώρες βρίσκονταν ήδη σε διαμάχη λόγω της κατασκευής από την Κίνα του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν, ο οποίος διασχίζει το, ελεγχόμενο από το Πακιστάν, Κασμίρ, μια περιοχή που διεκδικεί η Ινδία.

Το Νέο Δελχί παρακολουθεί επίσης στενά τα έργα υποδομής της Κίνας στη Σρι Λάνκα και το Μπαγκλαντές, υπό το φόβο ότι το Πεκίνο προσπαθεί να περικυκλώσει την Ινδία για να επαναδιεκδικήσει αμφισβητούμενες περιοχές.

Αλλά δεν θα είναι εύκολο. Η Ινδία του Modi συγκεντρώνει πολλή στήριξη από παλιούς και νέους φίλους και συμμάχους που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τα μεγάλα σχέδια της Κίνας.

Πηγή: www.capital.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter