Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΟΗΕ: Κενά στις κυβερνοάμυνες σε όλες τις χώρες του κόσμου, εκτός από τη Σιγκαπούρη

xaker stin taipei

Η Σιγκαπούρη έχει μια σχεδόν «τέλεια» προσέγγιση στο θέμα της κυβερνοασφάλειας, αλλά πολλές άλλες πλούσιες χώρες του κόσμου έχουν κενά στις άμυνές τους, ενώ άλλες, πιο φτωχές, δίνουν το παράδειγμα, όπως έδειξε έρευνα του ΟΗΕ την Τετάρτη. Στην εν λόγω κατάταξη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 64η θέση, ενώ η Τουρκία στην 43η. Ο πλούτος λειτουργεί ως καταλύτης για την εμφάνιση κυβερνοεγκλήματος, αλλά δεν παράγει αυτόματα κυβερνοασφάλεια, οπότε οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίζουν πως είναι προετοιμασμένες, σύμφωνα με την έρευνα της ITU (International Telecommunication Union) του ΟΗΕ. «Υπάρχει ακόμα ένα εμφανές χάσμα μεταξύ των χωρών από άποψης ενημέρωσης, κατανόησης, γνώσης και εν τέλει δυνατότητας υιοθέτησης των σωστών στρατηγικών, δυνατοτήτων και προγραμμάτων» αναφέρεται στην έρευνα.

Η κατάταξη των χωρών του κόσμου από πλευράς κυβερνοασφάλειας

Οι ΗΠΑ βρέθηκαν στη δεύτερη θέση στο Global Cybersecurity Index του ITU, αλλά πολλές από τις άλλες χώρες που έλαβαν υψηλή βαθμολογία ήταν μικρές ή αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Οι υπόλοιπες από τις 10 κορυφαίες χώρες είναι η Μαλαισία, το Ομάν, η Εσθονία, ο Μαυρίκιος, η Αυστραλία, η Γεωργία, η Γαλλία και ο Καναδάς. Η Ρωσία βρέθηκε στην 11η θέση, η Ινδία στην 25η, μια θέση μπροστά από τη Γερμανία, και η Κίνα στην 34η.

Η βαθμολογία βασίζεται στους θεσμούς σε νομικό, τεχνικό και οργανωτικό επίπεδο, τις επιδόσεις τους σε εκπαίδευση και έρευνα και τη συνεργασία στο πλαίσιο δικτύων διαμοιρασμού πληροφοριών.

«Η κυβερνοασφάλεια είναι ένα οικοσύστημα όπου νόμοι, οργανισμοί, δυνατότητες, συνεργασία και τεχνική εφαρμογή χρειάζεται να είναι σε αρμονία για να είναι όσο πιο αποτελεσματικό γίνεται» αναφέρεται στην έρευνα.

«Το επίπεδο διασυνδεσιμότητας δικτύων υπονοεί πως οτιδήποτε μπορεί να είναι εκτεθειμένο, και οτιδήποτε, από κρίσιμες εθνικές υποδομές μέχρι τα βασικά μας ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να παραβιαστεί».

Το κρίσιμο πρώτο βήμα είναι η υιοθέτηση μιας στρατηγικής εθνικής ασφαλείας, αλλά το 50% των χωρών δεν έχουν καθόλου, σύμφωνα με την έρευνα.

Μεταξύ των χωρών που βρίσκονταν ψηλά στην κατάταξη σε σχέση με την οικονομική τους ανάπτυξη ήταν η Βόρεια Κορέα, στην 57η θέση. Χαμηλά στην κατάταξη βρέθηκαν επίσης μικρές πλούσιες χώρες, όπως η Ανδόρα, το Λιχτενστάιν, το Μονακό και το Σαν Μαρίνο, ενώ το Βατικανό βρέθηκε στην 186η θέση από ένα σύνολο 195. Στην τελευταία θέση βρέθηκε η Ισημερινή Γουϊνέα.

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter