Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ο φιλιππινέζος πρόεδρος Ντουτέρτε διέταξε τον στρατό να καταλάβει διαφιλονικούμενα νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα

newego LARGE t 1101 54852387 type13031

Ο πρόεδρος των Φιλιππινών Ροντρίγκο Ντουτέρτε ανακοίνωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή στους στρατιωτικούς του να αναπτυχθούν σε υφάλους και ακατοίκητα μικρά νησιά που διεκδικεί η Μανίλα στη Νότια Σινική Θάλασσα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει την οργή του Πεκίνου. Ο Ντουτέρτε εξήγησε στους δημοσιογράφους πως διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να αναπτυχθούν και να κατασκευάσουν υποδομές σε ορισμένα νησάκια του αρχιπελάγους Σπράτλι που η χώρα του διεκδικεί ως αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειας των Φιλιππινών.

«Διέταξα τις ένοπλες δυνάμεις να τα καταλάβουν όλα», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους προς δημοσιογράφους στη διάρκεια της επίσκεψής του σε στρατιωτική βάση στο νησί Παλαουάν, στο δυτικό τμήμα του αρχιπελάγους.

«Κατακευάστε εκεί υποδομές και υψώστε την φιλιππινέζικη σημαία», συνέχισε προσθέτοντας πως η Μανίλα διεκδικεί «εννέα ή δέκα» νησιά ή υφάλους στο Σπράτλι.

Η Κίνα θεωρεί εθνική επικράτειά της σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, περιλαμβανομένων ζωνών που βρίσκονται κοντά στους γείτονές της. Όμως διεκδικήσεις στην περιοχή αυτή έχουν επίσης η Μανίλα και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Εδώ και χρόνια, το Πεκίνο διεξάγει μια πολύ επιθετική πολιτική εποικισμού μικροσκοπικών υφάλων, πραγματοποιώντας εκεί σημαντικά κατασκευαστικά έργα και επιχωματώσεις.

Το Πεκίνο υποστηρίζει πως οι προθέσεις του είναι ειρηνικές. Οι επικριτές του το κατηγορούν ότι θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα και εκτιμούν πως απειλείται η ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε μια στρατηγικής σημασίας για τον παγκόσμιο εμπόριο ζώνη.

«Φαίνεται πως όλοι πηγαίνουν να χρησιμοποιήσουν τα νησιά εκεί πέρα, έτσι λοιπόν θα κάναμε καλά να πάμε να κατοικήσουμε σε αυτά που πραμένουν κενά», δήλωσε ο Ντουτέρτε, σε μια ομιλία που έρχεται σε ρήξη με τη συμφιλιωτική στάση έναντι του Πεκίνου που τηρούσε από την άνοδό του στην εξουσία το περασμένο καλοκαίρι.

«Τουλάχιστον ας πάμε τώρα να ανακτήσουμε αυτό που μας ανήκει και ας κάνουμε με σαφήνεια γνωστό πως είναι δικό μας», συνέχισε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ενδέχεται να μεταβεί στις διαφιλονικούμενες ζώνες στις 12 Ιουνίου, ημέρα της ανεξαρτησίας των Φιλιππινών.

Οι εδαφικές διενέξεις στη Νότια Σινική Θάλασσα αναμένεται να βρεθούν σήμερα στη Φλόριντα στην ημερήσια διάταξη της πρώτης συνόδου κορυφής μεταξύ των προέδρων της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

 

Πηγή: www.imerisia.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter