Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κινέζικος δορυφόρος για τα επίπεδα CO2 στην ατμόσφαιρα

22 9245417197530

Κίνα εκτόξευσε έναν δορυφόρο στο διάστημα για να παρακολουθήσει τις εκλύσεις των αερίων του θερμοκηπίου, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, είπε το επίσημο πρακτορείο Xinhua. Η εκτόξευση ακολουθεί την επίσημη επικύρωση της παγκόσμιας Συμφωνίας του Παρισιού για τη μείωση της έκλυσης αερίων που επηρεάζουν άμεσα την αλλαγή κλίματος από περισσότερες από 100 χώρες και κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, μεγάλων παραγωγών εκλύσεων αερίων.

Ακολουθεί επίσης και πρόσφατες εξάρσεις ρύπανσης στη Βόρεια Κίνα, όπου μεγάλες εκτάσεις έχουν καλυφθεί από ρύπανση τόσο υψηλή ώστε να διακοπούν αεροπορικές πτήσεις, να κλείσουν εργοστάσια και σχολεία, και να αναγκάσουν τις αρχές να ανεβάσουν το επίπεδο επιφυλακής στην ανώτατη κλίμακα.

Η Κίνα εκτόξευσε τον δορυφόρο μέσω μιας ρουκέτας Long March-2D από το κέντρο εκτόξευσης Ζουκουάν στη βορειοδυτική έρημο Γκόμπι, είπε το Xinhua.

Ο δορυφόρος TanSat ζυγίζει 620 κιλά και τέθηκε σε τροχιά συγχρονισμένη με τον Ήλιο, περίπου 700 χλμ πάνω από τη Γη.

Θα επιτρέψει στην Κίνα να παρακολουθήσει τη συσσώρευση, διανομή και ροή του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, είπε ο Γιν Ζενγκσάν, επικεφαλής σχεδιαστής του TanSat στο ινστιτούτο μικροδορυφορικής έρευνας στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών.

Ο Γιν πρόσθεσε πως ο νέος δορυφόρος θα επιτρέψει στην Κίνα να αντλήσει τα δικά της στοιχεία άμεσα και να τα μοιραστεί με ερευνητές παγκόσμια.

"Ο TanSat έχει πολύ καλή 'όραση', και μπορεί να διακρίνει αλλαγές στο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ακόμα και αν είναι της τάξης του 1%", είπε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, ο δορυφόρος θα συλλέξει πληροφορίες για τρία χρόνια, και θα μεταδίδει αναφορές για τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα παγκόσμια κάθε 16 μέρες, ενώ θα έχει ακρίβεια τουλάχιστον 4 ppm (μερών στο εκατομμύριο).

Η Κίνα είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο μετά την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες που παρακολουθεί τις εκλύσεις με δικό της δορυφόρο.

Μια διεθνής έρευνα έδειξε πρόσφατα ότι το επίπεδο εκλύσεων των αερίων του θερμοκηπίου παγκόσμια έμεινε σταθερό για τρίτη συνεχή χρονιά το 2016, κυρίως λόγω της μείωσης των εκλύσεων από την Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter