Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πάγωμα στις ενταξιακές συνομιλίες με την Άγκυρα ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

tourkia simaia 0053

«Την προσωρινή αναστολή των εν εξελίξει ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία», ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψηφίζοντας κοινή πρόταση ψηφίσματος των έξι μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων Το εν λόγω ψήφισμα που εγκρίθηκε με 479 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 107 αποχές συνυπογράφουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι και η Ενωτική Αριστερά.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν επίσης μια τροπολογία με αφορμή τις πρόσφατες αμφισβητήσεις του Τούρκου Προέδρου για τη Συνθήκη της Λοζάνης.

Με την τροπολογία, που προστέθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Μανώλη Κεφαλογιάννη, προέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν «την έντονη ανησυχία τους για τις δηλώσεις που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λοζάνης, η οποία καθορίζει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας και έχει συμβάλλει στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή επί σχεδόν ένα αιώνα».

Με το ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές «καταδικάζουν απερίφραστα τα δυσανάλογα μέτρα καταστολής που εφαρμόζονται στην Τουρκία, διατηρούν τη δέσμευση να παραμείνει η Τουρκία προσδεδεμένη στην ΕΕ, καλούν ωστόσο την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε προσωρινή αναστολή των εν εξελίξει ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία».

Δεσμεύονται να επανεξετάσουν τη θέση τους όταν αρθούν τα δυσανάλογα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και κατά πόσο θα έχουν αποκατασταθεί το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλη τη χώρα,

Υπογραμμίζουν ότι η επαναφορά της κεφαλικής ποινής από την τουρκική κυβέρνηση θα οδηγούσε αναγκαστικά σε επίσημη διακοπή της ενταξιακής διαδικασίας.

Σημειώνουν ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει 7 από τα 72 σημεία αναφοράς για την ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων (visas) ορισμένα από τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Σχετικά με την τελωνειακή ένωση στο ψήφισμα σημειώνεται ότι η πιθανή αναστολή των εργασιών για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, θα είχε σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τη χώρα».

Καλούν την Επιτροπή να εξετάσει μέσα στο 2017, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης έκθεσης επισκόπησης του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ), τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία.

Ζητούν παράλληλα να εξετασθεί το ενδεχόμενο αύξησης της βοήθειας από τον ΜΠΒ, για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα του ανθρώπου προς την τουρκική κοινωνία των πολιτών.

Προτρέπουν την Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Επιτροπή της Βενετίας (κατεξοχήν όργανα για τα ανθρώπινα δικαιώματα) να παράσχουν πρόσθετη δικαστική συνδρομή στις τουρκικές αρχές.

Υπογραμμίζουν τέλος τη στρατηγική σημασία που έχουν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και για τις δύο πλευρές, θα πρέπει όμως να υπάρχει εκατέρωθεν πολιτική βούληση για συνεργασία. Επ΄ αυτού εκτιμούν ότι η Τουρκία δεν επιδεικνύει αυτήν την πολιτική βούληση, δεδομένου ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης εκτρέπουν ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την ευρωπαϊκή πορεία.

 

Πηγή: www.tovima.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter