Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Γαλλία: Οριστικά σε δίκη η Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί

kristin lagkarnt

Την οριστική παραπομπή της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ για την υπόθεση του Μπερνάρ Ταπί αποφάσισε η γαλλική Δικαιοσύνη. Το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται η κ. Λαγκάρντ είναι αμέλεια σε διαιτησία υπέρ του Γάλλου επιχειρηματία το 2008, όταν η κ. Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Οι νομικοί εκπρόσωποι της επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισαν ότι η πελάτισσά τους θα αποδείξει στο δικαστήριο την αθωότητά της.

Η κ. Λαγκάρντ θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), ειδικού δικαστηρίου που εκδικάζει αδικήματα που διαπράττονται από μέλη της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Τον Δεκέμβριο, οι δικαστές του CJR είχαν αποφασίσει η Λαγκάρντ να δικαστεί με την κατηγορία της «αμέλειας», κάτι που δεν εμπόδισε το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να την επιλέξει, με την υποστήριξη της Γαλλίας, για μια δεύτερη θητεία.

Αν πραγματοποιηθεί η δίκη, η κ. Λαγκάρντ κινδυνεύει με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της Κεντροδεξιάς υπό τον Φρανσουά Φιγιόν κατηγορείται ότι επέτρεψε να γίνει διαιτησία ανάμεσα στον Μπερνάρ Ταπί και την πρώην δημοσια τράπεζα Credit Lyonnais, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν το δημόσιο να καταβάλει το 2008 στον επιχειρηματία 404 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ταπί θεωρούσε ότι είχε εξαπατηθεί από την τράπεζα όταν πούλησε την εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas το 1994. Αντί να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη, το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να καταφύγει σε ιδιωτική διαιτησία.

Η Δικαιοσύνη ακύρωσε τη διαιτησία, λόγω απάτης, απόφαση που επικυρώθηκε την Πέμπτη από το Εφετείο.

Στην ποινική πτυχή της υπόθεσης, έξι άτομα κατηγορούνται για απάτη από συμμορία και σφετερισμό κεφαλαίων ή συνέργεια, μεταξύ των οποίων ο Μπερνάρ Ταπί, δικηγόρος του, ο Μορίς Λαντούρν και ένας από τους τρεις διαιτητές, ο Πιέρ Εστού.

Η κ. Λαγκάρντ ανέκαθεν υποστήριζε ότι ενήργησε «προς το συμφέρον του κράτους και με σεβασμό στο νόμο».

 

Πηγή: www.naftmporiki.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter